Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.02.2019

ДО МІЖНАРОДНОГО КРИМІНАЛЬНОГО СУДУ ПОДАНІ ДОКАЗИ ВИКОРИСТАННЯ РФ ЦИВІЛЬНОГО НАСЕЛЕННЯ ЯК «ЖИВИХ ЩИТІВ» ПІД ЧАС ОКУПАЦІЇ КРИМУ

Сьогодні, 26 лютого 2019 року прокуратура Автономної Республіки Крим, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Регіональний центр прав людини  повідомили про передачу до Міжнародного кримінального суду нового повідомлення стосовно використання російськими військовими цивільного населення під час захоплення об'єктів на території півострову Крим у 2014 році.

Під час підготовки повідомлення було встановлено, що сили РФ умисно переміщували цивільне населення до об’єктів Збройних Сил України знаходячись за спинами людей в момент блокування та захоплення цих об’єктів. У таких умовах українські військові не могли застосувати зброю для захисту від нападу. Мова йде про не менше 10 військових об’єктів Збройних сил України із залученням не менше 1000 цивільних осіб.

Такі “живі щити” складали 4 категорії цивільних осіб, серед яких були кримчани як з проросійськими так і проукраїнськими поглядами, особи, яких перемістили з території РФ для участі в окупації півострову, представники "казачества" та так званої “Кримської самооборони”.

Показовим є захоплення воєнно-морської бази у смт. Новоозерному, під час якого було задіяно не менше 300 осіб, серед яких були чоловіки та жінки, підлітки та люди похилого віку.

“Відповідно до ст. 8 Римського статуту МКС такі дії слід кваліфікувати як окремий різновид воєнних злочинів”, - зазначив заступник прокурора АР Крим Ігор Поночовний. Заборона використання “живих щитів” також закріплена і у статті 28 ІV Женевської конвенції, статті 51 Додаткового протоколу до женевських конвенцій та нормі 97 звичаєвого міжнародного гуманітарного права. “До того ж, умисне використання цивільного населення для прикриття воєнних операцій порушує зобов'язання вживати всіх можливих заходів обережності для розрізнення цивільних об'єктів і військових цілей”, - наголошує Ігор Поночовний. Наразі прокуратура АР Крим проводить досудове розслідування за ст. 438 Кримінального кодексу України.

Використання цивільного населення як “живого щита” в рамках збройних конфліктів не є унікальним явищем. Варто зазначити, що використання населення під час активної фази окупації в лютому - березні 2014 року відрізняється від загальноприйнятого трактування цього злочину в міжнародній практиці. Серед населення, яке виступало у якості “живого щита” були й особи з проросійськими поглядами, участь яких заохочувалась, а також ті, хто збирався перед воєнними об’єктами внаслідок погроз чи шантажу. У таких випадках держава-окупант також зобов’язана не допустити присутності цивільного населення в потенційно небезпечних для ведення бойових дій місцях.

Це вже шосте подання інформаційного повідомлення до Міжнародного кримінального суду прокуратурою Автономної Республіки Крим, Українською Гельсінською спілкою з прав людини, Регіональним центром прав людини з 2016 року.

кількість переглядів: 4842