Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
27.02.2019

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру «суддям» та «прокурорам» за порушення прав українських військовополонених моряків

Сьогодні, 27 лютого 2019 року, прокуратура АР Крим повідомила про підозру п’ятьом представникам так званих судових та правоохоронних органів держави-окупанта у вчиненні злочину передбаченого ст. 438 Кримінального кодексу України за фактом порушення законів та звичаїв війни відносно військовополонених  – українських моряків. Про це заявив прокурор Автономної Республіки Крим Гюндуз Мамедов на Міжнародному форумі “Окупований Крим: 5 років опору”.

25.11.2018 представниками ФСБ РФ захоплено в полон екіпаж катерів ВМС ЗС України «Бердянськ», «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу». Після цього, так званим «ФСБ по Республіці Крим» розпочато стосовно членів екіпажу кримінальну справу за фактом «незаконного перетину державного кордону РФ» за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу РФ. 27.11.2018 та 28.11.2018 так званими Київським районним судом м. Сімферополя та Керченським міським судом обрано стосовно 24 військовополонених запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою до 25.01.2019. Усіх було поміщено до Сімферопольського СІЗО, включаючи трьох поранених, виписаних з лікарні в м. Керч. Усіх військовополонених незаконно перевезли з тимчасово окупованої території півострова Крим до м. Москва (Росія), де 21 особу помістили до СІЗО «Лефортово» і 3 поранених в СІЗО «Матроська тиша».

Військовополонених тримають в камерах зі звичайними ув’язненими у тюремному одязі, їх військову форму забрали. Таким чином, представники так званих правоохоронних органів держави-окупанта порушили право військовополонених – членів екіпажу катерів ВМС ЗС України «Бердянськ», «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу», взятих у полон 25.11.2018 у Чорному морі, на неупереджене та нормальне судочинство, що є серйозним порушенням законів та звичаїв війни згідно ст. 130 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими 1949 року (Третя Женевська конвенція), шляхом вчинення дій, спрямованих на притягнення останніх до кримінальної відповідальності за злочин, який вони не вчиняли, а саме «незаконний перетин державного кордону РФ» за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу Російської Федерації (КК РФ).

Гюндуз Мамедов, прокурор АР Крим зазначив: “Українські військові моряки мають статус військовополонених згідно зі ст. 4 Конвенції про поводження з військовополоненими, 1949 року (Третя Женевська конвенція) та підпадають під її захист. Підозрювані, які в порушення законів України та міжнародного права війни затримали та судили українських моряків – колишні українські судді та прокурори. Вони не тільки зрадили свою країну і почали обслуговувати державу-окупанта, а й вчинили воєнний злочин який не має строку давності, за ним не передбачени амністія і за який будуть переслідувати в усьому цивілізованому світі. І сьогодні ми зробили перший крок до забезпечення невідворотності покарання в цій справі”.

Нагадуємо, Прокуратурою Автономної Республіки Крим здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні від 27.11.2018 за фактом порушення представниками так званих правоохоронних органів держави - окупанта законів та звичаїв війни відносно військовополонених – українських моряків, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України.

кількість переглядів: 3875