Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
27.02.2019

Г. Мамедов «Закріплення положень перехідного правосуддя в законодавстві України вже зараз необхідне для деокупації півострову»

Сьогодні, 27 лютого 2019 року прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов виступив на V Міжнародному форумі «Окупований Крим: 5 років опору» та розповів про те, що було зроблено та що необхідно зробити для майбутньої деокупації Криму з правової точки зору.
Прокуратура АР Крим зорієнтована на використання не тільки національних, а й міжнародних механізмів притягнення до відповідальності, оскільки злочини, що вчиняються посадовцями РФ і представниками окупаційної влади є воєнними злочинами та злочинами проти людяності.
 
«Прокуратура Криму разом з неурядовими організаціями підготувала та направила 6 інформаційних повідомлень до Міжнародного кримінального суду за фактами насильницького переміщення, депортації населення, в тому числі і тих, хто знаходився в місцях позбавлення волі, а також використання цивільного населення в якості «живих щитів» під час захоплення українських військових частин», сказав Мамедов.
 
Однією з особливостей роботи прокуратури АР Крим є співпраця з неурядовими організаціями: Українською Хельсінською спілкою з прав людини, Регіональним центром прав людини, КримSOS та іншими, а також з експертами в галузі міжнародного права. Така співпраця дає можливість правильно кваліфікувати злочини, що вчиняються на тимчасово окупованій території півострову, а також зібрати необхідну доказову базу для притягнення винних до відповідальності.
 
Також, прокурор АР Крим звернув увагу на необхідності удосконалення існуючої  законодавчої бази.
 
«Необхідність закріплення на законодавчому рівні основ перехідного правосуддя, елементи якого ми застосовуємо в своїй роботі. Зокрема, з метою подолання наслідків воєнного конфлікта, запобігання безкарності, ефективного розслідування воєнних злочинів в постконфліктний період», - зазначив прокурор АР Крим. 
 
«Для нас головне – це люди, які залишились в Криму, та стали заручниками ситуації. Саме тому ми впровадили в свою роботу певні інновації, щоб спростити комунікацію з жителями півострова» , - наголосив Мамедов. 

кількість переглядів: 3388