Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
04.03.2019

Правоохоронцями Криму встановлені додаткові обставини маcштабного забруднення Чорного моря

В рамках кримінального провадження, відкритого за фактом незаконного видобування піску  в урочищі Плавні Нижньо-Чурбашського хвостосховища в окупованій Керчі витребувано інформацію з Державного космічного агентства України. Відповідно до цієї інформації, хвостосховища призначались для збору отруйних відходів Камиш-Бурунського залізорудного комбінату і діяли з 1968 р. За результатами аналізу піску, проведеного у 2016 р. встановлено, що кількість миш’яку перевищує гранично допустиму концентрацію у 500 разів, сурми – у 3 рази, ванадію – у 3.5 рази, хрому – у 1420 разів, фосфору і заліза: 341 і 370 млг/кг відповідно.

Незаконний видобуток піску на території Верхньо-Чурбашського та Нижньо-Чурбашського хвостосховищ продовжується. Під приводом днопоглиблювальних робіт за допомогою спеціальної техніки проводиться вибірка піску на обвідному каналі (знаходиться між хвостосховищами). Офіційно роботи проводяться для запобігання підтоплення ряду житлових будівель у н.п. Приозерне. У випадку порушення проектних норм існує можливість руйнування окремих ділянок шосе Героїв Ельтигена.

Нагадуємо, що 04.02.2019 слідчим відділом Головного управління Національної Поліції в АР Крим та м. Севастополі зареєстроване кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240 КК України (порушення правил охорони або використання надр). Прокуратура АР Крим здійснює процесуальне керівництво у вказаному провадженні.

Відтак було встановлено, що після окупації Російською Федерацією півострова Крим, дамбу Нижньо-Чурбашського водосховища у м. Керч, почали використовувати для незаконного видобутку піску. Обсяг видобутого піску збільшується з кожним днем, в наслідок чого, бруд від його промивання та видобування потрапляє на міський пляж, оскільки злив відбувається прямо в канал

кількість переглядів: 4305