Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
14.03.2019

Прокуратурою АР Крим скеровано до суду 87 обвинувальних актів щодо кримських депутатів які сприяли окупації півострову

5 років тому депутати Верховної Ради АР Крим та депутати Севастопольської міської ради, незважаючи на припинення своїх повноважень Верховною Радою України, проголосували за прийняття ряду постанов задля легітимізації спроби анексії Криму.

Так, 06.03.2014 року депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим VI скликання проголосували за незаконну постанову «О проведении общекрымского референдума. За аналогічну постанову того ж дня проголосували депутати Севастопольської міської ради.

У подальшому, 11.03.2014 року на засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим та Севастопольської міської ради, прийнято незаконні постанови «О Декларации о независимости Автономной Республики Крым и города Севастополя».

Вказані вище незаконні рішення депутатів Верховної Ради АР Крим та депутатів Севастопольської міської ради допомогли Російській Федерації створити враження «легальності» окупації півострову Крим, шляхом нібито вільного волевиявлення громадян України, які мешкали на території АР Крим та м. Севастополя.
 
Продовжуючи дії спрямовані на підтримання окупації півострову та незважаючи на те, що постановою Верховної Ради України від 15.03.2014 року повноваження депутатів Верховної Ради АР Крим було припинено, нехтуючи вимогами Конституції та законів України, 17.03.2014 року, вони прийняли постанови «О независимости Крыма» та «О правопреемстве Республики Крым», а також створили незаконний орган влади на окупованій території – так званий «Государственный Совет Республики Крым», наділивши його виключними владними повноваженнями.
 
В цей же день, депутати Севастопольської міської ради проголосували за підтримку вище зазначених незаконних рішень Верховної Ради АР Крим, а також прийняли рішення про звернення до Російської Федерації з пропозицією про приєднання м. Севастополя до складу РФ в статусі міста федерального значення.
 
Голова незаконно створеного «Государственного Совета Республики Крым» Константинов В.А., а також самопроголошений голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим Аксьонов С.В. та «Народный мэр Севастополя» Чалий О.М. підписали незаконний договір «Про прийняття до Російської Федерації Республіки Крим».
 
Не зупиняючись на досягнутому, 11.04.2014 року депутатами так званого новоутвореного органу окупаційної влади – «Государственного Совета Республики Крым» прийнято «Конституцию Республики Крым», відповідно до якої «Республика Крым» є невід’ємною частиною території Російської Федерації.
 
Відтак прокуратура АР Крим кваліфікує дії причетних депутатів як державну зраду. На сьогодні прокуратурою автономії за результатами досудового розслідування скеровано до суду 21 обвинувальний акт щодо депутатів Севастопольської міської ради і 66 обвинувальних актів щодо депутатів Верховної Ради АР Крим. Одного з депутатів Верховної Ради АР Крим Василя Ганиша у листопаді 2018 року було визнано судом винним у державній зраді та засуджено до 12 років позбавлення волі.
 
Загалом, з 99 депутатів, які входили до складу Верховної Ради АР Крим, 87 –повідомлено про підозру, до суду на даний час скеровано 66 обвинувальних актів.
Що стосується 76 депутатів Севастопольської міської ради, 56 з них прокуратурою АР Крим повідомлено про підозру у вчиненні державної зради та до суду направлено 21 обвинувальний акт.
 
Досудові розслідування щодо колишніх депутатів Севастопольської міської ради та Верховної Ради АР Крим наразі тривають.
Прокуратура АР Крим докладає всіх зусиль для забезпечення невідворотності покарання для всіх, хто сприяв окупації Автономної Республіки Крим.

кількість переглядів: 3373