Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
30.05.2019

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов: «Прокуратурою АР Крим вживатимуться заходи щодо скасування норм, які обмежують права кримчан»

Сьогодні, 30 травня 2019 року, в Одесі, під час прийому громадян прокурор Криму отримав чергову скаргу щодо нормативно-правових актів, які суттєво погіршують становище мешканців тимчасово окупованого півострову Крим та внутрішньо переміщених осіб порівняно з іншими громадянами України. Реагуючи на подібні заяви та скарги, та завдяки ефективній співпраці з громадськими організаціями, які опікуються правами мешканців окупованого Криму та внутрішньо переміщених осіб, вже проведений аналіз нормативної бази та розробляється механізм для оскарження обмежуючих положень чинних підзаконних актів. 

Зазначені вище обмеження прав кримчан-українців стосуються різних сфер життя громадян, які постраждали від окупації. Так, мова йде про пенсійне забезпечення, отримання соціальних виплат, доступу до банківських послуг і т.п.

Зокрема, «переселенці» вправі отримувати соціальні виплати лише через АТ «Ощадбанк», тоді як інші громадяни України обслуговуються різними банківськими установами без обмежень; мешканцям окупованих територій, щоб отримати пенсію слід надати до уповноважених органів декларацію про відсутність громадянства держави-окупанта, хоча згідно з положеннями Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України; а в сфері банківських послуг таких громадян взагалі віднесено до нерезидентів та фактично позбавлено можливості здійснювати операції за рахунками.

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов прокоментував цю ситуацію: «До вислову «Крим – це Україна» ми додаємо вислів «Кримчани – це українці». Для нас важливо захищати порушені права кримчан і в окупованому Криму – і ми це робимо використовуючи всі можливі повноваження прокуратури. Виконуючи функцію представництва інтересів держави в суді ми намагатимемось оскаржити підзаконні нормативно-правові акти, які ставлять кримчан і внутрішньо переміщених осіб у завідомо гірше становище, порівняно з іншими громадянами України».

Прокуратура АР Крим неодноразового отримувала звернення громадян щодо цих обмежень і до цього часу до прокуратури продовжують надходити звернення у яких громадяни вказують на відсутність як фізичної, так і матеріальної можливості, щодо звернення за фаховою юридичною допомогою на материковій частині України, наявністю бюрократичного та не завжди законного опору органів системи державного управління при перевлаштуванні ними умов свого життя та інших порушень прав людини.

Однак, Законом України «Про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя» органи прокуратури, починаючи з 30.09.2016, позбавлено повноважень щодо здійснення представництва інтересів громадян, що на думку прокуратури АР Крим, є передчасним в умовах тимчасової окупації частини території України.

Зважаючи на відсутність повноважень щодо представництва інтересів окремого громадянина, але не бажаючи залишатись осторонь до вказаної ситуації, прокуратура розробляє механізм захисту прав необмеженого кола осіб, як державного інтересу.

Першим нашим кроком буде звернення до органів, якими прийняті відповідні документи, а це Кабінет Міністрів України, Національний банк України, Пенсійний фонд України, з метою усунення ними даних «дискримінаційних» положень чинних підзаконних актів.

У випадку ж відмови у задоволенні наших звернень, прокуратура автономії вирішуватиме питання щодо звернення до суду з відповідними позовами.

Довідково:

Незважаючи на суттєве звуження повноважень органів прокуратури щодо представництва інтересів громадян та держави в суді та відсутність доступу до піднаглядної території, прокуратурою автономії направлено до судів позовів (заяв) на загальну суму близько 200 млн грн.

Значну частину діяльності прокуратури складав захист інтересів громадян в суді. Для прикладу, тільки з метою встановлення фактів народження дітей на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя прокуратурою направлено до судів близько 50 відповідних заяв.

Судові рішення по таких справах надали змогу отримати українські свідоцтва про народження дітям, які стали жертвами російської агресії.

кількість переглядів: 3453