Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
16.09.2019

Працівники прокуратури автономії провели робочу зустріч з експертом з питань перехідного правосуддя

У п’ятницю, 13 вересня 2019 року, відбулася зустріч працівників прокуратури АР Крим з експертами Центру Гуманітарного Діалогу (Centre for Humanitarian Dialogue), зокрема радником з питань правосуддя перехідного періоду П’єром Хазаном.
У ході зустрічі П’єр Хазан, з урахуванням значного міжнародного досвіду  роботи в країнах, де відбуваються конфлікти, а також в постконфліктних країнах, розповів про можливі шляхи впровадження механізмів правосуддя перехідного періоду. Зосередив увагу передусім на понятті «правосуддя перехідного періоду», розповів про механізми, які успішно впроваджені в певних конфліктних ситуаціях та про елементи правосуддя перехідного періоду, які можливо впровадити ще до закінчення конфлікту. Прокуратура АР Крим функціонуючи в умовах окупації реалізує окремі елементи правосуддя перехідного періоду.  
 
Правосуддя перехідного періоду (Transitional justice) є досить складною правовою доктриною і включає в себе комплекс заходів, зокрема:
•    Здійснення кримінального судочинства;
•    Встановлення істини (Truth-telling);
•    Відшкодування спричиненої шкоди (репарація);
•    Проведення інституційних реформ.
 У резолюції Генеральної Асамблеї ООН №60/147 від 16.12.2005 року «Основні принципи та керівні положення, які стосуються права на правовий захист і відшкодування шкоди жертвам грубих порушень міжнародних норм в галузі прав людини і серйозних порушень міжнародного гуманітарного права» зазначено, що відшкодування спричиненої шкоди (репарація) включає в себе наступні елементи:
- Реституція (відновлення прав потерпілих);
- Компенсація (відшкодування шкоди, яка може бути оцінена у матеріальній формі);
- Реабілітація (надання медичної, психологічної допомоги, юридичних та соціальних послуг);
- Сатисфакція (заходи, направлені на припинення порушення прав, перевірку фактів і публічне оприлюднення правди, пошук зниклих осіб, публічне прохання вибачення, судові та адміністративні санкції тощо);
- Гарантії не повторення конфлікту.

кількість переглядів: 4464