Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.09.2019

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов: «Прокуратура автономії звернулася до суду з позовом, для того, щоб скасувати положення, які порушують права і свободи кримчан та внутрішньо переміщених осіб»

Прокуратура Автономної Республіки Крим звернулася з позовом до суду щодо визнання протиправними та нечинними окремих положень нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, що порушують права внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) на соціальне забезпечення та інтереси держави в указаній сфері.
 
 
«Чисельність вимушених переселенців, у тому числі з півострову, постійно зростає. Відповідно до даних Єдиної інформаційної бази, станом на 23 вересня 2019 року, кількість внутрішньо переміщених осіб становить 1 410 615 осіб. Незважаючи на наявність законодавчої бази, існує багато проблем, які призводять до обмежень прав ВПО, у тому числі кримчан. Ми звернулися до суду з позовом, для того, щоб скасувати положення, які встановлюють нерівність у правах та свободах  кримчан і внутрішньо переміщених осіб, порівняно з іншими громадянами України» - зазначив Гюндуз Мамедов.
 
 
Прокуратурою автономії за результатами розгляду звернення Української Гельсінської спілки з прав людини та аналізу чинного законодавства встановлено, що громадянам України надано право вільно обирати уповноважений банк для отримання соціальних виплати та у будь-який час здійснити його заміну. Однак окремими положеннями Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596, та постанови Уряду України «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 05.11.2014 № 637,  внутрішньо переміщені особи вказаного права позбавлені. «Переселенці» можуть обслуговуватись лише в одному державному банку, тоді як інші громадяни України обслуговуються різними банківським установами без обмежень.
 
У той же час, Законами України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» встановлено, що Україна вживає всіх можливих заходів, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, щодо захисту та дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, а основою її соціальної політики є захист прав громадян України, які є населенням тимчасово окупованої території України.
Реєстрація особи як внутрішньо переміщеної вимагає від державних органів врахувати її особливі потреби. Очевидно, що статус внутрішньо переміщеної особи надає особі спеціальні, додаткові права, не звужуючи, між тим, обсяг конституційних прав та свобод особи та створюючи додаткові гарантії їх реалізації.
 
Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 18.09.2019 провадження у справі відкрито.

кількість переглядів: 3534