Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
09.12.2019

Тимчасово окупований півострів на повістці дня в Гаазі

Делегація, на чолі з заступником Генпрокурора Гюндузом Мамедовим, до складу якої також увійшла начальник відділу міжнародного співробітництва прокуратури АР Крим Вікторія Ковальчак, взяла участь у 18-ій сесії Асамблеї держав-учасниць Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС), що проходила з 2 по 7 грудня у Гаазі, Королівство Нідерланди.
За цей період проведено ряд зустрічей та тематичних заходів, присвячених питанням ситуації в Україні.

 
Зокрема, в рамках круглого столу, 4 грудня 2019 року організованого Посольством України в Королівстві Нідерланди та міжнародним фондом «Відродження» щодо проблематики примусового нав’язування російського громадянства в окупованому Криму, Гюндуз Мамедов зазначив, що ситуація в Криму відрізняється від тієї, що існує на Донбасі. Держава окупант створила на півострові специфічні умови, які зобов’язують українських громадян, які мешкають на півострові отримувати російські паспорти.  
 
На панельній дискусії, яка відбулася 05 грудня 2019 року, організованій Українською правозахисною групою, міжнародним фондом «Відродження», міжнародною правозахисною організацією Human Rights Watch, обговорювались питання відповідальності за найтяжчі злочини в Україні, а також можливі варіанти оцінки принципу компліментарності прокурором МКС.
 
У ході дискусії звернута увага на необхідність ратифікації Римського статуту МКС, залучення міжнародних експертів до розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, забезпечення належної комунікації з міжнародними установами, а також інституціями Європейського Союзу. Окремо наголошено, на необхідності розроблення Україною власної моделі взаємодії з МКС з урахуванням як власних особливостей, так і досвіду інших країн.
 
В цілому, за оцінкою присутніх на заході експертів розслідування справи в Україні має розпочатися у 2020 році. Важливо, щоб до того часу Україна була учасницею Римського статуту МКС.

кількість переглядів: 3310