Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
28.01.2020

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру окупаційному «судді» за переслідування українських громадян – учасників «справи 26 лютого»

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру «судді» незаконно створеного «Верховного суда Республики Крым», у вчиненні кримінального  правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК (порушення законів та звичаїв війни), за фактами кримінального переслідування учасників проукраїнського мітингу, що відбувався біля Верхової Ради АР Крим 26 лютого 2014 року.
 
Окупаційні «правоохоронці» під час «досудового слідства» стверджували, що саме проукраїнськи налаштовані учасники мітингу провокували заворушення 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради АР Крим. За вказаними фактами ними, в порушення ст. 70 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року (далі Конвенція), пред’явлено обвинувачення одному з керівників Меджлісу кримськотатарського народу та іншим активістам. У подальшому, кримінальна справа розглядалась колегіально «суддями» незаконно створеного «Верховного суда Республики Крым». Під час судового розгляду «судді», порушуючи вимогу ст. 67 Конвенції діяти лише відповідно до тих законодавчих положень, які були чинними до моменту скоєння правопорушення, тобто українське, застосовували кримінально-процесуальне законодавство РФ. А також, в порушення ч. 4 ст. 75 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій 1949 року, позбавили "обвинуваченого" процесуальних прав та засобів захисту.
 
За результатами судового розгляду, «судді» незаконно створеного «Верховного суда Республики Крым», нехтуючи вимогами ст. 70 Конвенції щодо не висування обвинувачення проти осіб, що перебувають під захистом, за вчинки або переконання скоєні або виражені ними до початку окупації, колегіально винесли «вирок», яким одного з керівників Меджлісу визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 УК РФ, тобто в організації масових заворушень, що супроводжувались застосуванням насилля та пошкодженням майна.
 
Нагадаємо, що 21 жовтня 2019 року, прокуратура АР Крим повідомила про підозру двом іншим «суддям» із вказаної колегії «Верховного суда Республики Крым», у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК (порушення законів та звичаїв війни).

кількість переглядів: 2627