Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
13.02.2020

«Кримчани, яких примусово призивають на військову службу в армію РФ не можуть піддаватись кримінальному переслідуванню на материковій частині України» - прокурор АР Крим

На запрошення голови Комітету Верховної Ради з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Дмитра Лубінця, прокурор автономії Ігор Поночовний взяв участь у виїзному засіданні комітету, яке відбулося 12 лютого 2020 року на контрольно-пропускному пункті в’їзду та виїзду «Чонгар».

Ігор Поночовний відповідаючи на запитання народних депутатів, стосовно побоювань кримінального переслідування кримчан, які призивались або проходили військову службу в Збройних силах Російської Федерації, наголосив: «Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права кримчани, які призивались на службу до Збройних сил РФ, навпаки, є жертвами незаконних дій посадових осіб країни-окупанта. Вказані дії посадових осіб РФ та окупаційної влади є злочином,
передбаченим ст. 438 КК України. За вказаним фактом  правоохоронні органи автономії розслідують кримінальне провадження». Прокурор автономії закликав мешканців півострова, яких примушували служити в ЗС РФ, звертатися до прокуратури АР Крим та запевнив, що такі особи будуть мати статус виключно потерпілих.  

На виїзному засіданні також обговорювались актуальні питання щодо дотримання прав громадян
України, які проживають на тимчасово окупованій території півострова та внутрішньо переміщених осіб, організації транспортного сполучення, спрощення процедури перетину адмінмежі, отримання всього спектру адміністративних, медичних та інших послуг у сервісних зонах на КПВВ.

кількість переглядів: 2719