Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
20.02.2020

«Справа 26 лютого»: прокуратура автономії повідомила про підозру двом прокурорам незаконно створеної прокуратури Республіки Крим

Прокуратура автономії повідомила про підозру «прокурору» відділу незаконно створеної прокуратури Республіки Крим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) та "заступнику прокурора Республіки Крим», у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), за фактом незаконного кримінального переслідування учасників мирного мітингу на підтримку територіальної цілісності України, що відбувався біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року.
 
 
Слідством встановлено, що вказані працівники прокуратури  АР Крим після окупації півострова в 2014 році, в період міжнародного збройного конфлікту, зрадивши Присязі прокурора, перейшли на  службу до незаконно створеної прокуратури Республіки Крим, надаючи допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності України.
 
Своїми діями «прокурори» сприяли становленню  окупаційної влади РФ шляхом безпосередньої участі в роботі незаконно створених органів прокуратури на півострові.
Крім того, нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, «прокурори» приймали безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на переслідування проукраїнського населення півострова. Розуміючи, що на території АР Крим діють норми виключно національного законодавства України, «прокурори» під час кримінального переслідування проукпаїнських учасників мітингу біля будівлі парламенту АР Крим, незаконно застосовували кримінальне та кримінально-процесуальне законодавство РФ.
 
Заступник «прокурора Республіки Крим», розуміючи незаконність кримінального переслідування одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу, погодив та скерував до суду обвинувальний акт  за, нібито, організацію масових заворушень біля будівлі парламенту АР Крим.
В свою чергу, «прокурор відділу прокуратури Республіки Крим» підтримував
«державне обвинувачення» на перших судових засіданнях з розгляду обвинувального акту щодо одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу. В наслідок цього, останнього незаконно засуджено до 8 років позбавлення волі.
На даний момент, підозрюваних оголошено в розшук, вживаються заходи для встановлення їх місцеперебування.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 2963