Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
26.02.2020

Прокурор автономії Ігор Поночовний : «Прокуратура АР Крим закінчила процес повідомлення про підозри окупаційним «слідчим», «прокурорам» та «суддям» у «справі 26 лютого»

Уже офіційно, 26 лютого - День кримського спротиву Російській окупації. Шість років тому, цей день став переломним в історії Кримського півострову, України та міжнародної спільноти загалом.
«Окупаційна кримінальна «справа 26 лютого» і ті вироки, які отримали проукраїнські активісти за право сказати «Крим - це Україна» - яскравий приклад роботи «каральної машини» держави-окупанта.
 
 
Напередодні, прокуратура АР Крим закінчила процес повідомлення про підозри окупаційним «слідчим», «прокурорам» та «суддям», загалом 25 осіб, які незаконно переслідували одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу за начебто організацію масових безпорядків під час мітингу 26 лютого 2014 року під будівлею парламенту АР Крим. Усі вони серед іншого, порушили норми міжнародного гуманітарного права, оскільки, реалізуючи політику держави-окупанта, спрямовану на переслідування проукраїнського населення в Криму, розуміючи, що на території півострова діють виключно норми українського законодавства, незаконно застосовуючи законодавство РФ, засудили до позбавлення волі одного з керівників Меджлісу кримськотатарського народу» - про це повідомив прокурор АР Крим Ігор Поночовний під час виступу на міжнародному форумі «Age of Crimea - Час Криму».
 
Шість років тому, під стінами Верховної Ради АР Крим у місті Сімферополі відбулося два мітинги: проросійських активістів партії "Русское единство" та проукраїнський - на підтримку територіальної цілісності України. Після встановлення ефективного контролю на території півострова, держава-окупант та окупаційна влада розпочались незаконні, політично вмотивовані переслідування українських громадян, які відкрито виступали проти окупації півострова. Однією з перших і показових була «справа 26 лютого». Окупаційні «слідчі», «прокурори» та «судді» звинуватили кримськотатарських активістів у організації масових безпорядків та участі у них під час мітингу біля парламенту АР Крим 26 лютого 2014 року. Внаслідок цього, незаконно було засуджено на строки від 3 до 8 років проукраїнських учасників мітингу.

 
 

кількість переглядів: 4535