Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
08.04.2020

Прокурор АР Крим: «Кримчани, яких примусово призивають на військову службу в армію РФ не можуть піддаватись кримінальному переслідуванню на материковій частині України»

Починаючи з 2015 року окупаційна влада провела 10 незаконних призовних компаній до лав ЗС РФ, і зараз, всупереч карантинним обмеженням, розпочала чергову призовну хвилю. За минулі роки, на строкову військову службу призвано близько 19 тисяч кримчан, серед яких частина  проходили «службу» за межами півострову та залучались до участі у міжнародних збройних конфліктах в інтересах РФ.


За «ухилення від служби», окупанти незаконно переслідують кримчан, зокрема, шляхом притягнення до відповідальності за кримінальним законодавством РФ.
За вказаним фактом правоохоронні органи автономії розслідують кримінальне провадження за ст. 438 КК України, оскільки такі дії посадових осіб РФ та окупаційної влади – це серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, зокрема, Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року. В рамках цього кримінального провадження прокуратура та поліція АР Крим повідомили про підозру колишньому заступнику Ялтинського міського військового комісаріату, а з 2015 року так званому «военному комиссару города Ялты Республики Крым» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, які полягають у примушуванні осіб служити в збройних силах держави - окупанта).


«Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права кримчани, які призивались на службу до Збройних сил РФ, навпаки, є жертвами незаконних дій посадових осіб держави-окупанта» - повідомив прокурор АР Крим Ігор Поночовний.
Прокурор також закликав мешканців півострова, яких примушували служити в ЗС РФ, звертатися до прокуратури АР Крим та запевнив, що такі особи будуть мати статус виключно потерпілих. 

кількість переглядів: 2143