Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
21.04.2020

Екс-суддя Апеляційного суду АР Крим постане перед судом за державну зраду

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно «судді», незаконно створеного «Верховного Суду Республіки Крим» у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада).
 
Слідством встановлено, що «суддя», дії якої кваліфікуються, як державна зрада, після окупації півострова в 2014 році, зрадивши Присязі на вірність народу України, перейшла на  службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта.
Крім того, нехтуючи положеннями Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, згадана «суддя» разом з іншими «суддями», приймала безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на переслідування громадян України незгодних з окупацією півострова. Розуміючи, що правосуддя на тимчасово окупованому півострові повинно здійснюватися відповідно до законодавства України, «суддя» під час кримінального переслідування проукраїнських учасників мітингу 26 лютого 2014 року, незаконно застосовувала кримінально - процесуальне законодавство РФ.
 
Зокрема, упродовж лютого - березня 2016 року «суддя» неодноразово відмовляла у задоволенні апеляційних скарг на незаконні рішення того ж суду про продовження запобіжних заходів громадянам України, які приймали участь в мітингу 26 лютого 2014 року біля будівлі ВР АР Крим проти окупації півострову.
Таким чином, колишня суддя Апеляційного суду АР Крим забезпечила належне функціонування незаконно створених на окупованій території судових органів, порушила права громадян України на свободу і особисту недоторканість.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 2060