Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
18.06.2020

«Прокуратура автономії повідомила про підозру військовому комісару через примушування кримчан служити в збройних силах держави - окупанта» - Ігор Поночовний

Прокуратура АР Крим повідомила про підозру «військовому комісару міст Євпаторії і Саки, Сакського району Республіки Крим» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни, які полягають у примушуванні осіб служити в збройних силах держави - окупанта).
 
Встановлено, що підозрюваний, обіймаючи посаду начальника відділення Сакського військового комісаріату, після окупації півострову, у 2014 році, зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта, обійнявши посаду «військового комісара міст Євпаторії і Саки, Сакського району Республіки Крим». Перебуваючи на вказаній посаді і водночас будучи «заступником голови призовної комісії», організовував та безпосередньо приймав участь у проведенні примусових призовних компаній цивільного населення окупованого півострову на строкову військову службу до Збройних сил Російської Федерації.
 
«На території АР Крим та м. Севастополя, попри пандемію коронавірусної інфекції COVID-19, триває чергова незаконна призовна компанія, що ставить під загрозу сотні життів, хоча Російська Федерація, як держава-окупант, зобов'язана забезпечити захист прав людини на півострові. Нехтуючи рядом міжнародних зобов’язань, загалом  окупаційна влада незаконно призвала на строкову військову службу вже близько 22 тисяч кримчан. Разом з тим, окупанти порушили близько 80 кримінальних справ відносно кримчан за «ухилення від служби», покарання за цей злочин передбачає реальне позбавлення волі і у більшості справах вже винесені незаконні вироки» - наголосив прокурор автономії Ігор Поночовний.

Такі дії держави-окупанта є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Зокрема, стаття 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 року категорично забороняє державі-окупанту примушувати цивільне населення окупованої території служити в її збройних силах. Так само забороняється чинити тиск або вести пропаганду на користь добровільного вступу в армію, примушувати присягати на вірність державі-окупанту та переміщувати «призовників» за межі окупованої території.
Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом ГУСБУ в АР Крим під процесуальним керівництвом прокуратури автономії.






кількість переглядів: 2939