Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
10.07.2020

Ігор Поночовний: «Використання міжнародних правових механізмів забезпечить реалізацію принципу невідворотності покарання за найбільш серйозні порушення норм міжнародного гуманітарного права в Криму»

Учора, 9 липня 2020 року, прокурор автономії Ігор Поночовний взяв участь у експертній дискусії «Правосуддя заради майбутнього: правовий шлях для України в умовах збройного конфлікту», організованій спільно з Global Rights Compliance за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" Фахова дискусія стосувалася принципів комплементарності стандартів міжнародного правосуддя в Україні, необхідності та спроможності України здійснювати правосуддя щодо найтяжчих міжнародних злочинів в Криму та на Донбасі.
 
Під час свого виступу прокурор автономії, зокрема, розповів про організацію роботи правоохоронних органів з метою фіксації усіх  фактів вчинення злочинів на території АР Крим та м. Севастополя, в умовах відсутності доступу до території.
 
 
«Для ефективного розслідування злочинів, які вчиняються Російською Федерацією та окупаційною адміністрацією на території півострова, необхідно спільно використовувати національні та міжнародні правові механізми. Така взаємодія зможе ефективно забезпечити реалізацію принципу невідворотності покарання за найбільш серйозні порушення норм міжнародного гуманітарного права. Саме тому інформація, зібрана в рамках кримінальних проваджень правоохоронних органів Автономної Республіки Крим, стає основою інформаційних повідомлень до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС). На сьогодні, спільно з українськими правозахисними організаціями, ми скерували 7 таких повідомлень і ще декілька плануємо направити найближчим часом» - наголосив прокурор автономії Ігор Поночовний.
 
 
У попередніх семи зверненнях до МКС йдеться про факти використання РФ цивільного населення Криму в якості «живих щитів» під час військових дій активної фази окупації півострова Крим у лютому-березні 2014 року, примусовий призов до служби в збройних силах РФ, видворення та депортацію жителів з Криму на основі рішень судів окупаційної влади,
насильницьке переміщення засуджених в пенітенціарні установи, розташовані на території країни-агресора, незаконне заволодіння державним майном та зміну демографічної ситуації в Криму.


кількість переглядів: 2442