Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
14.08.2020

Прокуратура автономії повідомила про зміну підозри колишньому співробітнику СБУ за фактом викрадення та тортур кримськотатарського активіста

Під процесуальним керівництвом прокуратури АР Крим слідчими ГУНП в АР Крим та м. Севастополі повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри колишньому співробітнику Служби безпеки України, а нині співробітнику незаконно створеного «Управління ФСБ Росії по Республіці Крим та м. Севастополю».  Підозрюваному інкримінується  порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).
 
Слідством встановлено, що у вересні 2017 року, на території окупованого півострова, «співробітник  ФСБ» разом зі своїми спільниками, після незаконного обшуку житла, викрали кримськотатарського активіста та незаконно позбавили його волі.  Щоб примусити потерпілого визнати свою вину у злочині, якого він не вчиняв, «правоохоронці» вдалися до спричинення тортур та катувань, застосовуючи, у тому числі, електричний струм. В результаті катувань, кримськотатарський активіст був змушений визнати свою вину, прочитавши на відео-камеру «зізнання у вчиненні злочинів», а також підписав «протоколи слідчих дій».
Відтак, у ході здійснення розслідування здобуто докази причетності  вказаного «співробітника»  ФСБ РФ до порушень вимог ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року (нелегальне ув’язнення та спричинення тортур).
 
Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).
 

кількість переглядів: 1888