Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
01.10.2020

«Російська Федерація та її окупаційна адміністрація в Криму пропагує військову службу серед громадян України, зокрема, серед дітей» - Ігор Поночовний

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя спільно з Офісом Генерального прокурора та неурядовою громадською організацією "Кримська правозахисна група" направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) дев’яте інформаційцне повідомлення. У направленій інформації містяться докази широкомасштабності та систематичності ведення державою-окупантом політики щодо пропаганди військової служби на півострові, зокрема, і серед дітей.     

 
«Керівництво Російської Федерації та їх окупаційна адміністрація в Криму, починаючи з 2015 року протиправно провела на території окупованого півострову 11 призовних компанії до лав Збройних Сил РФ. За цей час на строкову військову службу незаконно
призвано близько 25000 кримчан, а до кримінальної відповідальності за ухилення від неї притягнуто понад 140 осіб. Такі дії представників держави-окупанта та її окупаційної адміністрації кваліфікуються як воєнний злочин за ст. 8(2)(а)(v) Римського статуту МКС» - зазначив керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний на брифінгу "Мілітаризація дітей у Криму: як Росія популяризує війну з дошкільного віку".
 
Державна політика РФ стосовно мілітаризації  мешканців окупованого півострова носить систематичний і широкомасштабний характер та спрямована не тільки на юнаків, а й на дітей, починаючи від дошкільного віку. РФ впроваджує і реалізує комплексні обов’язкові програми «військово-патріотичного виховання» в навчальних закладах Криму. Такі програми розраховані на дітей від раннього шкільного віку до повноліття. Наприклад, у кадетських училищах, військових  навчальних  закладах, в загальноосвітніх школах створюються воєнізовані класи, де відбувається навчання дітей тактиці і стратегії військових дій. Таке навчання проводять, у тому числі, й кадрові офіцери Міноборони РФ.
 
 
 
«Пропаганда, спрямована на забезпечення добровільного вступу в армію жителів окупованих територій, заборонена статтею 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року. Російська Федерація та її окупаційна адміністрація на території окупованого півострова Крим реалізує політику направлену на пропаганду військової служби в армії держави-окупанта серед громадян України, у тому числі, серед дітей» - наголосив Ігор Поночовний.
 
 
За вказаним фактом прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополь здійснює процесуальне керівництво у  кримінальному провадженні (ч.1 ст.438 КК України). Зібрані в рамках кримінального провадження докази лягли в основу інформаційного повідомлення до МКС.
 
"Зусилля Департаменту зосереджені на всій проблематиці збройного конфлікту, на розслідуванні воєнних злочинів і в Криму, і на Донбасі. Грубі порушення міжнародного гуманітарного та кримінального права не тільки документуються і розслідуються на національному рівні, а й налагоджена системна робота з міжнародними судовими інстанціями. Адже, очевидно, притягнути до відповідальності вище політичне та військове керівництво країни-окупанта може міжнародний трибунал. Тому ми щоденно і працюємо над якісною доказовою базою, щоб всі воєнні злочинці рано чи пізно були покарані" - повідомила Ольга Коріняк, заступник начальника управління нагляду та інформаційно-аналітичної роботи у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованій території АР Крим і м. Севастополя та в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора.
 

Запис брифінгу https://www.youtube.com/watch?v=zjN-oOSLeDI

 

кількість переглядів: 3658