Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
27.11.2020

«Призовна компанія кримчан до збройних сил держави-окупанта – це один із елементів насильницького переміщення громадян України з Криму» - Ігор Поночовний

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя за оперативного супроводження Департаменту контррозвідки СБУ повідомила про підозру «військовому комісару Республіки Крим по Чорноморському та Роздольненському районах» у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України, а саме у порушенні законів та звичаїв війни, що полягає у примушуванні осіб служити в збройних силах держави - окупанта. Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний після окупації півострову, у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта. Згодом, у 2016 році, обійнявши посаду «військового комісара Республіки Крим по Чорноморському та Роздольненському районах», реалізуючи незаконну політику РФ та її окупаційної адміністрації, підозрюваний безпосередньо  розробляв план та забезпечував проведення примусових призовних компаній. Відтак, «військовий комісар», реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупанта, організовував 8 призовних компаній кримчан на строкову службу до Збройних сил Російської Федерації. Вказані дії підозрюваний вчиняв всупереч статті 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, яка категорично забороняє державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах.
 
 
«Проведення чергової незаконної призовної компанії «окупаційною адміністрацією РФ» в Криму є продовженням реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення півострову, оскільки громадяни України, які не бажають проходити службу в ЗС РФ, зазнають кримінальних переслідувань та змушені покидати півострів для їх уникнення. Таким чином, окупаційна влада забезпечує здійснення насильницького переміщення громадян України з території півострова» - наголосив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.

кількість переглядів: 2025