Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
10.12.2020

"Атмосфера тотального терору в Криму - це частина політики держави-окупанта" - Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя

10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея #ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, через два роки цей день проголошено Днем прав людини. Положення декларації закріплюють, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття.
Проте, Україна зіштовхнулася з особливою жорстокістю та неповагою до прав людини. З моменту окупації у 2014 році Російською Федерацією Кримського півострова порушення прав людини стали невід’ємною частиною об’єктивної реальності, набули системного та масового характеру.  
 
«Ситуація з правами людини на території окупованого півострова дедалі погіршується. Прокуратурою АР Крим та міста Севастополя, починаючи з моменту окупації, зафіксовані численні факти умисних вбивств, викрадень, катувань, кримінальних переслідувань громадян України за релігійними, політичними, етнічними та іншими ознаками. І цей перелік можна продовжувати ще довго. Однак, атмосфера тотального терору в Криму - це частина політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення. Кінцева мета такої політики полягає у витісненні громадян України, незгодних з окупаційним режимом, та заселенні півострова громадянами РФ, що є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права» - зазначив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний. 
 
 
Кількість внутрішньо переміщених з півострова осіб стрімко зростає: за офіційною статистикою, на сьогодні це 47 120 осіб, хоча, фактично таких осіб значно більше. Натомість, задля колонізації півострова РФ переселила до Криму, за різними оцінками, від 172 000 до понад 500 000 росіян. Разом з тим, продовжується примусове переміщення засуджених та політичних в'язнів до Російської Федерації. На даний час встановлено 475 громадян України, які незаконно утримуються або утримувались у пенітенціарних закладах на території РФ. Аналогічні порушення вчиняються стосовно дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які також незаконно переміщаються на до РФ, у тому числі, шляхом незаконного усиновлення.
 
Так звані «справи Хізб ут-Тахрір» - яскравий приклад того, як держава-окупант протиправно використовує систему кримінального правосуддя для переслідування кримчан за релігійними ознаками. Підконтрольні РФ суди виносять вироки за сфабрикованими звинуваченнями, позбавляючи кримчан права на справедливий суд. За даними прокуратури автономії, в рамках «справ Хізб ут-Тахрір» щонайменше 77 громадян України незаконно позбавлені волі.
 
«Метою таких репресій є дискредитація представників корінного народу Криму, нав’язування наративу про те, що кримські татари - «терористи»,  залякування населення півострова, придушення свободи слова і свободи релігії» - наголосив Ігор Поночовний. 
 
Продовжує зазнавати утисків і Кримська єпархія Української Православної Церкви. Нещодавно, митрополит Сімферопольський та Кримський Климент отримав чергову вимогу від «окупаційної адміністрації РФ» про демонтаж храму УПЦ «Неопалима Купина» у м. Євпаторія. Такі дії окупантів спрямовані на дискримінацію єдиної української релігійної громади на півострові та встановлення монополії РПЦ Московського патріархату на релігію в Криму.
Кожен факт порушення прав людини на окупованій території півострова фіксується прокуратурою автономії у відповідних кримінальних провадженнях задля реалізації принципу невідворотності покарання винних осіб, з використанням як національних, так і міжнародних механізмів.

кількість переглядів: 2452