Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
22.12.2020

В Україні створять інтернет-портал про факти російської агресії

22 грудня Український інститут національної пам’яті, Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, Офіс Генерального прокурора, Міжнародний фонд “Відродження” та Центр дослідження безпекового середовища “Прометей” підписали Меморандум про співпрацю задля консолідації зусиль щодо збереження задокументованих фактів та пам’яті про російську агресію. Співпраця передбачатиме створення першого в Україні інтернет-порталу про ключові події та злочини, скоєні під час окупації Російською Федерацією територій України – Криму та частини Донецької та Луганської областей.
 
 
Це буде один із перших у світі цифрових інструментів такого типу із забезпечення доступу кожного до правди про війну, що також слугуватиме важливим інструментом збереження пам’яті про неї. Передбачається, що ресурс міститиме найрізноманітніші дані (українською та англійською мовами): свідчення очевидців, архівні джерела, усноісторичні джерела, інформацію ЗМІ, рішення та резолюції міжнародних організацій, фото та відеоматеріали. Зокрема, в основі порталу будуть результати роботи Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора та прокуратури Автономної Республіки Крим та Севастополя, а також факти та свідчення, задокументовані неурядовими організаціями.
 
 
Інтернет-портал міститиме інформацію про ключові події з початку окупації Криму в лютому 2014 року та подальшого розв’язання Росією війни на сході України, діяльність російських військ та реакцію української влади й міжнародної спільноти, а також інформацію про конкретних осіб й основні сфери, на які вплинула окупація частини території країни за ці роки. Першим на інтернет-порталі  з’явиться тематичний модуль, присвячений окупації Криму.
 
 
 
22 грудня Меморандум про співпрацю задля реалізації проєкту підписали:
Антон Кориневич, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим,
Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті,
Гюндуз Мамедов, заступник Генерального прокурора України,
Олександр Сушко, виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження”,
Аліна Майорова, виконавчий директор Центру дослідження безпекового середовища “Прометей”.

Антон Кориневич, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим:
“За дорученням Президента України та з метою відновлення територіальної цілісності України, деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим та міста Севастополя команда Представництва системно працює в напрямку запровадження політик та засад перехідного правосуддя. Право кожного знати правду про події окупації Криму є, безумовно, одним з важливих та обов’язкових елементів нашої роботи в цьому напрямку. Ми впевнені, що започаткований спільний проєкт стане не лише важливим кроком на довгій дорозі до справедливості, але й потужним майданчиком для поєднання зусиль держави та неурядових організацій на цьому шляху”.
 
 
Гюндуз Мамедов, заступник Генерального прокурора України:
«З 2014 року правоохоронні органи України та органи прокуратури фіксують і розслідують злочини, вчинені РФ та її пособниками в окупованому Криму та на Донбасі. Це понад 20 тисяч кримінальних правопорушень, в тому числі воєнні злочини та злочини проти людяності. Оскільки збройний конфлікт триває, на жаль, їх кількість лише зростає. Участь у цьому проєкті – це можливість розказати про виявлені злочини, показати і документально підтвердити наявність грубих порушень прав людини та серйозних порушень міжнародного гуманітарного права. Для суспільства будуть відкриті окремі обставини, встановлені під час розслідування, причини та передумови виникнення збройного конфлікту, хронологія подій, наслідки та запобіжники його неповторення в майбутньому. Цифровий формат порталу дасть змогу будь-якій людині в будь-якому куточку світу дізнатися, що насправді відбувається в Україні вже майже 7 років і чи дійсно «их там нет».
 
Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя: 
“У матеріалах прокуратури автономії задокументовані численні злочини окупаційного режиму: умисні вбивства, викрадення, катування, переслідування, сотні незаконних обшуків та затримань українських громадян за расовими, релігійними та політичними ознаками. Тому, надзвичайно важливо аби суспільство мало можливість отримати об’єктивну інформацію про те, що відбувається в Криму після окупації, знати правду про реальну ситуацію з правами людини та стосовно інших сфер, на які вплинула окупація, зокрема, щодо охорони культурної спадщини, екології, мілітаризації півострова, привласнення публічної та приватної власності тощо”.
 
 
Олександр Сушко, виконавчий директор Міжнародного фонду “Відродження”:
“Цей проєкт забезпечить зв'язок між діяльністю громадських організацій, що документують, зокрема за підтримки МФ “Відродження”, злочини проти людяності, воєнні злочини та порушення прав людини в умовах збройного конфлікту, передаючи інформацію до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, та запитом суспільства на верифіковану та доступну інформацію про агресію, окупацію та їхні наслідки”.
 
 
Аліна Майорова, виконавчий директор Центру дослідження безпекового середовища “Прометей”:
“Донесення світу правди про збройну агресію Росії проти України вимагає застосування різних підходів залежно від аудиторії. Надзвичайно важливими є аналітичні звіти, офіційні резолюції та журналістські розслідування. Митці роблять це по-своєму: через художню літературу, кіно, музику та візуальне мистецтво. Ми ж поставили собі за мету звернутися до людей мовою інформаційних технологій – через сучасний вебпортал зі зручним інструментарієм, наповнений мультимедіа і довідковою інформацією. Я рада, що цей проєкт ми реалізуємо спільно з державою, зокрема з фахівцями з Українського інституту національної пам’яті, за плечима в яких не одна успішна реформа”.
 
 
Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті:
“Задокументовані правоохоронними органами та численними правозахисними організаціями факти про збройну агресію РФ проти України, з одного боку, слугують юристам і дипломатам, зокрема задля збереження й посилення санкційного тиску на окупанта, з іншого – є підставою для притягнення винних до відповідальності. Водночас оскільки події окупації поступово стають історією, то мають бути належно осмислені суспільством і стати предметом якісної системної роботи у сфері політики пам’яті. А тому Український інститут національної пам’яті радий підтримати цей проєкт та докласти зусиль до його належного втілення. Також ми вітаємо партнерство держави та громадського сектору й сподіваємося, що це партнерство стане прикладом, як співпрацюючи ми насправді можемо посилювати один одного й досягати більшого”.
 
 



кількість переглядів: 2978