Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
04.02.2021

Депутату Верховної Ради АР Крим, який сприяв окупації Кримського півострова, повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя, повідомлено про підозру депутату Верховної Ради Автономної Республіки Крим VI скликання  за ч. 3 ст. 110 КК України. Санкція статті у редакції на момент вчинення злочину передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років.
Розслідуванням встановлено, що у 2014 році підозрюваний спільно з іншими депутатами ВР АР Крим проголосував за прийняття ряду постанов з метою легітимізації дій РФ щодо окупації території АР Крим і міста Севастополя, а також їх незаконного входження до складу Російської Федерації на правах суб’єкта федерації.
 
Так, 06.03.2014 року депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим VI скликання проголосували за незаконну постанову «О проведении общекрымского референдума». 11.03.2014 року на засіданні ВР АР Крим прийнято незаконну постанову «О Декларации о независимости Автономной Республики Крым и города Севастополя».
Продовжуючи дії, спрямовані на підтримання окупації півострову та всупереч постанові Верховної Ради України, якою повноваження депутатів парламенту автономії було припинено, 17.03.2014 року депутати проголосували за прийняття постанови «О независимости Крыма» та «О правопреемстве Республики Крым».
 
Зазначеними рішеннями депутати Верховної Ради АР Крим намагалися створити враження легітимності окупації півострову Крим РФ та нібито вільного волевиявлення громадян України, які мешкали на території АР Крим та м. Севастополя.
Крім того, 25 січня ухвалою Херсонського апеляційного суду задоволено апеляційну скаргу прокуратури автономії щодо надання дозволу на проведення спеціального досудового розслідування відносно підозрюваного.

Загалом, з 99 депутатів, які входили до складу Верховної Ради АР Крим, на момент окупації півострова, 87 особам повідомлено про підозру, до суду скеровано 68 обвинувальних актів.
 
Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 
 

кількість переглядів: 2609