Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
24.02.2021

Порушення законів та звичаїв війни: керівникам окупаційної адміністрації РФ в Криму повідомлено про підозри» - Ігор Поночовний

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозри окупаційним  «голові Ради міністрів Республіки Крим»(на момент вчинення злочину)  та «голові Державної Ради Республіки Крим» у вчиненні широкомасштабного та систематичного привласнення публічного майна, що знаходиться на території окупованого півострова  за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що після окупації Російською Федерацією півострова Крим та так званого «обрання» підозрюваних на вищевказані «керівні» посади в окупаційній адміністрації РФ в Криму,  всупереч положенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, які забороняють державі-окупанту привласнювати публічну власність на окупованій території, ухвалили низку незаконних рішень щодо націоналізації державного майна, яке перебуває у державній власності підприємств, установ і організацій, що відносяться до сфери управління міністерств і відомств України на території АР Крим та м. Севастополя. Продовжуючи злочинну діяльність, підозрювані забезпечили виконання вказаних рішень шляхом  передачі зазначеного майна у федеральну або «республіканську» власність. До такого майна відноситься Державний концерн «Масандра», «Міжнародний дитячий центр Артек», та державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз».
Досудове розслідування здійснюється СВ ГУ СБУ в АР Крим.
 
«Враховуючи те, що основна мета діяльності органів прокуратури –  встановити винних у вчиненні злочину та забезпечити виконання принципу невідворотності покарання, ми поєднуємо як національний, так і міжнародний кримінально-правові механізми, у тому числі, звернення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду. Зокрема, наше перше повідомлення до МКС стосувалося саме широкомасштабного знищення і привласнення майна, не виправданого військовою необхідністю. У ньому йшлося також про всі зафіксовані факти так званої «націоналізації» державного майна України окупаційною адміністрацією Російської Федерації в Криму. У 2020 році ми направили ще одне інформаційне повідомлення, у якому зафіксовані факти захоплення приватного  майна 3952 громадян України, право власності яких було порушено» - зазначив керівник
прокуратури автономії Ігор Поночовний.
 
 
Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).

кількість переглядів: 4743