Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
25.02.2021

«В основу інформаційного повідомлення до МКС лягли матеріали кримінальних проваджень прокуратури автономії щодо незаконного переслідування журналістів в Криму» - Ігор Поночовний

Прокуратура АР Крим та м. Севастополя спільно з Офісом Генерального прокурора та громадською спілкою “Українською Гельсінською спілкою з прав людини” (УГСПЛ) направила до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) десяте інформаційне повідомлення.
У направленій інформації містяться докази переслідування, що вчиняються державою-окупантом та її окупаційною адміністрацією в Криму.
 
«Порушення прав людини та свободи слова в Криму під час російської окупації тісно пов’язано з переслідуванням та утисками стосовно журналістів. Фактично, найперше, що зробила Російська Федерація під час окупації півострова – захопила інформаційний простір, що дало змогу монологом транслювати ідеї «русского мира» та позбавити права голосу тих, хто чинив опір окупантам.  Працівники українських й іноземних ЗМІ та блогери зазнали серйозних порушень своїх прав і, на жаль, ця ж тенденція продовжується на півострові протягом усього часу окупації» - зазначила Дар’я Свиридова, перша заступниця Постійного представника Президента в АР Крим.    
 
 
 
Ігор Поночовний, керівник прокуратури автономії у ході брифінгу повідомив: «Активна фаза окупації півострова супроводжувалася потужним тиском на представників ЗМІ. У кримінальних провадженнях прокуратури автономії містяться численні докази незаконного кримінального переслідування журналістів та їх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, які лягли в основу інформаційного повідомлення до Офісу прокурора МКС. Наприклад, ряд представників  медіа, зокрема, з  Центру журналістських розслідувань та проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії», внесені РФ до списку екстремістів, кореспондентка інформагенції “France Press” отримала попередження від “прокуратури Республіки Крим” за “екстремістські погляди” через те, що критикувала незаконні затримання кримських татар на своїй сторінці в соціальній мережі».
 
 
За результатами розслідування кримінальних проваджень вказаної категорії, прокуратура автономії  повідомила про підозри учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», колишнім працівникам Служби безпеки України, які після окупації перейшли на бік ворога та вступили на службу до ФСБ РФ, а також суддям окупаційних судів, які виносили вироки щодо журналістів та блогерів – додав керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя.
 
 
«Державна політика РФ покликана знищити будь-які прояви свободи слова на окупованій території, і це стосувалося не лише представників ЗМІ, але й тих, хто поширював інформацію, що суперечить думкам окупаційної влади і так званому правопорядку на території Кримського півострова. Більше того, поширення в Криму кримінального законодавства РФ було здійснено, у тому числі, з метою встановлення цензури висловлювань і придушення громадянської опозиції до окупаційної влади. Внаслідок таких незаконних дій кількість ЗМІ на території півострова була зменшена майже в 13 разів: з 3000 (станом на початок 2014 року) до 232 (станом на весну 2015 року). Зазначені злочинні дії держави-окупанта та її окупаційної адміністрації підпадають під ознаки злочину переслідування в розумінні статті 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду» - повідомив виконавчий директор Громадської спілки “Українська Гельсінська спілка з прав людини”.
 
Про важливе рішення Офісу прокурора МКС щодо закінчення стадії попереднього вивчення справи «Ситуації в Україні» детально розповіла  Ольга Коріняк, заступник начальника управління Офісу Генерального прокурора: «Найвища міжнародна інстанція у сфері кримінальної юстиції визнала, що на окупованих територіях України мають місце воєнні злочини та злочини проти людяності. І наразі ми чекаємо відкриття повноцінного розслідування щодо трьох великих груп злочинів: вчинених під час військових дій, під час затримань та в Криму. Ми й надалі продовжуємо фіксувати та збирати докази, що свідчать про порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права. Як обіцяв заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов, який координує розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, ми зібрали і передаємо факти порушення прав журналістів в тимчасово окупованому Криму. У перспективі - передача до МКС фактів щодо знищення культурних цінностей на півострові».
 
 
«Тиск на свободу слова у Криму підсилюється постійно. Вже сім років ми спостерігаємо, як Росія знущається з журналістів та блогерів на півострові. З початку окупації ми зафіксували більш ніж 350 таких випадків.   Це затримання блогерів і журналістів, блокування українських медіа, нові диктаторські закони, заборона в’їзду в Крим журналістів. Усі ці факти увійшли до доповіді про свободу слова в окупації, яка стала основою для подання в Міжнародний кримінальний суд, про яке сьогодні як раз і йде мова» - говорить Ірина Сєдова, медіакоординаторка та дослідниця в Кримській правозахисній групі.
 
 
Під час брифінгу своєю історією кримінального переслідування в Криму поділився Микола Семена - український журналіст, кореспондент «Крим.Реалії» (проект Радіо Свобода в Україні), який безпосередньо зазнав незаконного кримінального переслідування з боку окупаційних «правоохоронних органів». Увесь судовий процес щодо цього журналіста, був покликаний створити видимість правосуддя в Криму, але став яскравим прикладом репресій, на які здатна держава-окупант стосовно осіб, що об’єктивно говорять про події на півострові. Однак, після відбування покарання, повернувшись з окупованого Криму, Микола Семена й надалі продовжує висвітлювати події, що мають місце на окупованому півострові

кількість переглядів: 5149