Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
09.03.2021

Прокуратура автономії кваліфікує дії пособників держави-окупанта щодо переслідування учасників руху «Євромайдан Крим» як воєнний злочин

Прокуратурою Автономної Республіки Крим та міста Севастополь здійснюється процесуальне керівництво у 270 кримінальних провадженнях за понад 400 фактами порушення права на життя та здоров’я, насильницького зникнення, позбавлення волі, викрадення людей, тортур та нелюдського поводження на території Кримського півострова з моменту його окупації. У переважній більшості кримінальних проваджень досудовим розслідуванням встановлено причетність до вчинення зазначених злочинів представників держави-окупанта та її окупаційної адміністрації.
 
Одним з яскравих прикладів беззаконня, що панує на півострові уже сім років, стали події 9 березня 2014 року, коли на Сімферопольському залізничному вокзалі пособники держави-окупанта викрали та піддавали катуванням й жорстокому поводженню координаторів та учасників руху «Євромайдан Крим», які мирним шляхом протистояли намаганням РФ окупувати територію півострова.
У ході досудового розслідування вказаних подій, встановлено причетність  4 осіб, яким повідомлено про підозри за ст. 438  КК України (порушення законів та звичаїв війни), адже відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, є забороненими насилля над життям й особистістю, зокрема жорстоке поводження й тортури, наруга над людською гідністю, образливе та принизливе поводження стосовно осіб, які перебувають під захистом цієї Конвенції та за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України.
 
 
Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).
 

кількість переглядів: 2000