Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
18.03.2021

Порушення законів та звичаїв війни: ще одному «військовому комісару» повідомлено про підозру за незаконний призов кримчан служити в збройних силах РФ

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя повідомила про підозру окупаційному «військовому комісару міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим» за ч. 1 ст. 438 КК України, а саме у порушенні законів та звичаїв війни, що полягають у примушуванні цивільного населення окупованого півострова Крим служити в збройних силах держави - окупанта. Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що вказаний громадянин України, до окупації півострова, обіймав посаду начальника полігонної служби Повітряних сил Збройних сил України, а у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на військову службу до армії держави-окупанта. Згодом, був призначений на посаду «старшого помічника військового комісара міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим», а у 2020 році безпосередньо на посаду «військового комісара міста Феодосія та Кіровського району Республіки Крим». На вказаній посаді «військовий комісар» здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних компаній цивільного населення півострову до лав збройних сил держави-окупанта. Відтак, підозрюваний, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва РФ, безпосередньо сприяв проведенню 6 незаконних призовних компаній кримчан у відповідних районах. Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої статтею 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).



кількість переглядів: 2082