Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
01.04.2021

Прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження через нав’язування російського громадянства дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування

Прокуратурою АР Крим та міста Севастополя розпочато кримінальне провадження за фактом нав’язування державою-окупантом примусового громадянства РФ дітям-сиротам й дітям, що позбавлені батьківського піклування та залишились на окупованому Кримському півострові. Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені на підставі звернення ГО «Регіональний центр прав людини»  за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).
Такі дії держави окупанта та її окупаційної адміністрації порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема, абз. 2 ст. 50 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року.    

«Нав’язування російського громадянства та примусова паспортизація в Криму – це складові системного тиску на громадян України. Держава-окупант та її окупаційна адміністрація фактично штучно створила умови, за яких без громадянства РФ неможливо реалізувати низку своїх прав. Ми неодноразово звертали увагу, що паспорти, видані на півострові, не мають жодної юридичної сили та можуть сприйматися лише як засіб для виживання в Криму на період окупації.
 
Проте, цей злочин держави-окупанта набуває особливо цинічного сенсу по відношенню до однієї з найбільш незахищених категорій населення в Криму - дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Їм з  2014 року нав'язується виключно російське громадянство та російська «ідентичність», без права вибору. Більше того, дітей усиновляють як громадян РФ та переміщують їх з території окупованого півострова, що, окрім іншого, порушує ст.ст. 7, 8 Конвенції ООН про права дитини. Прокуратура автономії здійснює процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень за фактами здійснення державою-окупантом пропаганди вступу дітей до армії РФ, незаконного переміщення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є громадянами України. У рамках вказаного кейсу фіксується кожен факт порушення норм міжнародного гуманітарного права» - зазначила прес-секретар прокуратури АР Крим та міста Севастополя Катерина Діденко.

кількість переглядів: 2042