Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
28.04.2021

Порушення законів та звичаїв війни: військовому комісару окупованого півострова повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру ще одному окупаційному «військовому комісару міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим» за ч. 1 ст. 438 КК України, а саме у порушенні законів та звичаїв війни, що полягають у примушуванні цивільного населення окупованого півострова служити в збройних силах держави-окупанта.
 
Загалом, повідомлено про підозру 6 військовим комісарам різних районів окупованого Криму, які починаючи з 2015 року безпосередньо організовують та проводять на півострові вказані незаконні призовні компанії. Санкція статті передбачає покарання на строк від восьми до дванадцяти років позбавлення волі.
 
Слідством встановлено, що підозрюваний, громадянин Російської Федерації, з листопада 2018 року перебував на посаді «військового комісара Бахчисарайського району Республіки Крим», а з квітня 2020 року був призначений на посаду «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим».
 
 
«Комісар» здійснював реалізацію політики РФ та її окупаційної адміністрації, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних компаній цивільного населення півострову до лав збройних сил держави-окупанта. Відтак, підозрюваний, реалізуючи незаконні «укази» вищого керівництва держави-окупанта, безпосередньо  розробляв план та організовував 5 призовних компаній кримчан у відповідних районах.
Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої ст. 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року. Разом з тим, всупереч нормам міжнародного гуманітарного права, РФ здійснює пропаганду служби у власних збройних силах, зокрема і серед дітей. Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.
  
Починаючи з 2015 року, держава-окупант та її окупаційна адміністрація провела загалом 12 незаконних призовних кампаній, у ході яких близько 28 тисяч кримчан незаконно призвані до її збройних сил. З квітня 2021 року розпочалась чергова весняна незаконна компанія. Громадяни України, які не бажають проходити службу в ЗС РФ, зазнають кримінальних переслідувань. Таким чином, окупаційна влада продовжує реалізувати політику РФ, що спрямована на зміну демографічного складу населення півострова, оскільки кримчан фактично змушують покидати півострів для уникнення незаконного призову на службу до армії держави-окупанта або кримінальної відповідальності за «ухилення» від такої служби. Однак, кримчани, які проходили «службу» в лавах збройних сил РФ, не можуть піддаватись кримінальному переслідуванню на материковій частині України та навпаки, є жертвами незаконних дій посадових осіб держави-окупанта.

 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

кількість переглядів: 2801