Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
06.05.2021

Протидія злочинам щодо культурних цінностей на окупованому півострові - у прокуратурі автономії відбулось засідання міжвідомчої робочої групи

Під головуванням першого заступника керівника прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Віталія Секретаря відбулось засідання міжвідомчої робочої групи з питань координації заходів щодо виявлення та запобігання правопорушенням, що пов’язані з культурними цінностями.
 
Відкриваючи нараду, Віталій Секретар зазначив, що окупація території кримського півострова спричинила цілу низку негативних наслідків, у тому числі, й у сфері збереження культурних цінностей на території АР Крим та м. Севастополя. Незважаючи на відсутність фактичного доступу до території, на якій вчиняються злочини цієї категорії, їх розслідування є одним з пріоритетних напрямків роботи правоохоронних органів автономії. Однак, існує необхідність вдосконалення та впровадження нових механізмів розслідування таких правопорушень.
 
Серед розглянутих питань  -  проблематика, що пов’язана з виявленням правопорушень щодо культурних цінностей, зокрема, фактів незаконного захоплення, знищення та псування пам’яток національного значення, які знаходяться на тимчасово окупованій території півострова. З цією метою учасники робочої групи визначили низку заходів, які забезпечать належний рівень узгодженості та взаємодії правоохоронних органів зі спеціалістами, експертами та контролюючими органами.
Наразі, органами правопорядку АР Крим та м. Севастополя здійснюється розслідування низки кримінальних проваджень за понад 70 фактами умисного знищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури, незаконного проведення пошукових, археологічних робіт та вивезення культурних цінностей з тимчасово окупованої території півострова за ч. 1 ст. 438, чч. 1, 3 ст. 298, ст. 341, ст. 356, ч. 2 ст. 201 КК України.
 
Участь у заході взяли представники ГУНП в АР Крим та місті Севастополі, Південного регіонального управління ДПС України, Чорноморської митниці Держмитслужби, Міністерства культури та інформаційної політики України, Представництва Президента України в АР Крим, співробітники Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, Інституту археології НАН України, Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, громадських організацій «Євромайдан - Крим», «Регіонального центру з прав людини» та «Кримського інституту стратегічних досліджень».



кількість переглядів: 2256