Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
14.05.2021

Державна зрада та посягання на територіальну цілість України – перед судом постане учасник незаконної організації «Народное Единство», що діяла в Криму

За процесуального керівництва прокуратури  АР Крим та міста Севастополя  до  суду  скеровано  обвинувальний  акт стосовно учасника незаконної організації «Народное Единство», яка діяла на території окупованого півострова, за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) та ч. 2 ст. 110 КК України  (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).
 
Слідством встановлено, що наприкінці лютого 2014 року громадянин України, перебуваючи на посаді провідного спеціаліста відділу Державного земельного кадастру Управління Держземагенства у м. Ялта АР Крим, вступив до незаконної організації «Народное Единство». Обвинувачений спільно з іншими учасниками вказаної організації сприяв окупації АР Крим та міста Севастополя та подальшому становленню окупаційної адміністрації на півострові. Зокрема, учасники організації виконували накази та надавали допомогу представникам держави-окупанта та її окупаційної адміністрації у проведенні «загальнокримського референдуму» 16.03.2014, що був організований з метою приховування окупації.
 
Обвинувачений безпосередньо брав участь у проросійських мітингах, що відбувались у м. Ялта на підтримку окупації півострова та проведення незаконного «референдуму». Під час власних публічних виступів, останній висловлював заклики до зміни меж території та державного кордону України, а також розширення території РФ за рахунок тимчасово окупованої території півострова. Також, вказаний громадянин у якості оператора знімав репортажі на підтримку антиукраїнських настроїв та поширював їх у мережі Інтернет за допомогою власного «YouTube»-каналу.
Разом з тим, обвинувачений здійснював агітацію з метою вступу до незаконного збройного формування «Самооборона Криму» та збір грошових коштів для матеріальної підтримки, як самих «самооборонівців», так і діяльності блок-постів, шляхом постачання пального, військової уніформи, ліків, засобів життєзабезпечення та продуктів харчування.
До 2016 року обвинувачений продовжував незаконну діяльність на півострові разом з іншими учасниками організації «Народное Единство», брав активну учать у виявленні громадян з проукраїнською позицією, про яких повідомляв представникам незаконно створених органів окупаційної влади на тимчасово окупованій території АР Крим.
 
Досудове розслідування здійснювалося слідчими ГУ НП в АР Крим та м. Севастополя, зазначена злочинна діяльність викрита завдяки сприянню Департаменту контррозвідки СБУ.
 
Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана
кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).



кількість переглядів: 4680