Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
27.05.2021

«Кримські в'язні: проблемні питання та шляхи їх вирішення» - у прокуратурі автономії відбулось експертне обговорення

Учора, 26 травня 2021 року, у прокуратурі автономії відбулось засідання круглого столу на тему: «Кримські в'язні: проблеми та шляхи їх вирішення».
Представники правоохоронних та державних органів разом з громадськими організаціями долучилися до фахової дискусії стосовно існуючої проблематики та здійснення необхідних кроків задля повернення засуджених  українських громадян на територію, підконтрольну Україні.
 
Кримські в’язні – ще одна з незахищених верств населення півострова, відносно яких правоохоронні органи автономії фіксують численні порушення з боку представників держави-окупанта. Вони поділяються на декілька груп: по-перше, незаконно ув’язнені за політичними мотивами громадяни України, по-друге, громадяни, які перебували у місцях несвободи Кримського півострова та надалі переміщені окупаційною адміністрацією  з Криму до в’язниць на своїй території.
 
«Прокуратура автономії кваліфікує такі дії держави-окупанта як воєнний злочин, за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), оскільки вони є серйозним порушенням IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року. У 2014 році на території півострова розміщувались 5 установ Державної кримінально-виконавчої служби України з 3258 утримуваними особами. Під час досудового розслідування встановлено 464 громадяни України, які були незаконно переміщені для відбування покарання на територію РФ. Більше того, переміщення здійснювалось у територіально віддалені регіони,  що призводить до розірвання сімейних зв’язків ув’язнених, загрози їх перебування в неналежних умовах, неможливості вчасно отримувати необхідну медичну допомогу, відсутності доступу до ефективних механізмів захисту їх прав тощо» - зазначив заступник керівника прокуратури АР Крим та м. Севастополя Наріман Сулейманов.
 
 
За результатами круглого столу висунуто ряд пропозицій, які потребують подальшого опрацювання та узгодження.
Організатори заходу: Регіональний центр прав людини, прокуратура автономії, Представництво Президента України в АР Крим, представники Робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Комісії з питань правової реформи при Президентові України, громадської організації «Центр допомоги кримським в’язням «ШЛЯХ ДОДОМУ».

кількість переглядів: 2552