Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
02.06.2021

Порушення прав журналістів та перешкоджанням їх професійній діяльності - у прокуратурі автономії відбулась зустріч із представниками ЗМІ та громадськими організаціями

Під головуванням керівника прокуратури автономії Ігоря Поночовного відбулась зустріч із представниками засобів масової інформації та представниками правозахисного й громадського середовища.
 
 
Учасники зустрічі обговорили актуальні проблемні питання, пов’язані з порушенням прав журналістів і безпосереднім перешкоджанням їх професійній діяльності на території півострова впродовж часу його окупації.
 

«Активна фаза окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя супроводжувалась повним захопленням інформаційного простору на півострові. Сім років окупації призвели до зникнення незалежних ЗМІ в Криму, контролю за інформацією з боку держави-окупанта та тотальною пропагандою російських «медіа». Працівники ж українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав.
 

Правоохоронні органи автономії розслідують 22 кримінальні провадження за 42 фактами порушення прав журналістів та інших представників ЗМІ в Криму. Наразі, повідомлено про підозри 13 особам, серед яких окупаційні судді, колишні працівники СБУ та учасники незаконного збройного формування «Самооборона Криму» - зазначив керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний під час зустрічі.  
 

У кримінальних провадженнях зафіксовані численні факти незаконного кримінального переслідування журналістів та їх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності. На основі цих фактів у лютому 2021 року до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду скеровано інформаційне повідомлення, підготовлене прокуратурою автономії спільно з Офісом Генерального прокурора та Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Надалі, вказана інформація буде доповнюватись, оскільки, правоохоронці фіксують нові факти порушення прав журналістів на півострові.

 
Разом з тим, прокуратурою АР Крим та міста Севастополя створено міжвідомчу робочу групу щодо забезпечення взаємодії органів правопорядку автономії із запобігання, виявлення та припинення  кримінальних правопорушень, вчинених стосовно журналістів.
 

За результатами обговорення було визначено наступні кроки для подальшої співпраці не тільки із зазначений питань, але й стосовно взаємодії у сфері порушення прав людини на окупованому півострові та документування фактів вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності в Криму.

кількість переглядів: 2989