Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
11.06.2021

Неналежне користування надрами в окупованому Криму: прокуратура автономії звернулася до суду з позовами

Окружним адміністративним судом міста Києва та Житомирським окружним адміністративним судом відкриті провадження за трьома позовами прокуратури автономії в інтересах держави в особі Державної служби геології та надр України до трьох компаній про анулювання спеціальних дозволів на користування надрами.
 
Відтак, правоохоронні органи автономії встановили факт порушення вимог природоохоронного законодавства в частині дотримання порядку користування надрами на території Автономної Республіки Крим. Зокрема, встановлено, що до окупації півострова, двом українським та одній російській компаніям, видані спеціальні дозволи на користування надрами. У 2014 році, після окупації півострова, компанії здійснили свою перереєстрацію відповідно до законодавства РФ, продовживши діяльність та видобуток корисних копалин, у якості російських суб’єктів господарювання, однак на підставі вказаних спеціальних дозволів.
 
При цьому, вказані компанії не подавали обов’язкову звітність щодо експлуатації корисних компаній та не інформували Держгеонадра України щодо стану виконання Програми робіт, чим порушили умови користування надрами, передбачені чинним законодавством.
Разом з тим, правовідносини у сфері надрокористування мають спрямовуватися на ефективне використання ресурсного та інвестиційного потенціалу родовищ, а також на наповнення Державного бюджету України коштами від їх промислового видобування, саме тому, прокуратура АР Крим та м. Севастополя звернулася з позовними заявами про анулювання вказаним компаніям спеціального дозволу на користування надрами.
 

кількість переглядів: 2557