Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
16.06.2021

Протидія екологічним правопорушенням в Криму: керівник прокуратури автономії провів спільну нараду представників правоохоронних та державних органів

Під головуванням керівника прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігоря Поночовного відбулася спільна нарада керівників правоохоронних органів автономії та представників державних органів щодо протидії екологічним правопорушенням у сфері охорони навколишнього природного середовища в умовах збройного конфлікту на окупованій території півострова Крим.
 
 
Відкриваючи нараду, Ігор Поночовний наголосив на тому, що з кожним роком окупації півострова екологічна ситуація в Криму значно погіршується. Держава-окупант та її окупаційна адміністрація порушують вимоги природоохоронного законодавства, що негативно впливає як на унікальні природні об’єкти флори та фауни півострова, так і на здоров’я та безпеку кримчан.
 
«Серед зафіксованих нами порушень: викиди шкідливих речовин «Кримського титану», які забруднюють повітря;  перевантаження танкерами РФ нафтопродуктів та паливо-мастильних вантажів біля узбережжя окупованого півострова, що спричиняє забруднення акваторії Чорного й Азовського морів; видобуток токсичного піску в районі Нижньо-Чурбашського хвостосховища, де зберігалися отруйні відходи залізорудного комбінату; незаконна розвідка та розробка природних ресурсів у виключній (морській) економічній зоні. Держава-окупант систематично знищує унікальну червонокнижну флору і рекреаційний потенціал півострова, відбувається  безпрецедентне порушення природокористування заповідних територій і це лише частина правопорушень. Загалом, органами правопорядку автономії розслідується 8 кримінальних проваджень за понад 20 фактами, що  пов’язані із забрудненням навколишнього природнього середовища, проведенням незаконного видобутку корисних копалин на тимчасово окупованій території півострова тощо» - зазначив керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя.
 
Зважаючи на те, що правоохоронні органи автономії працюють в умовах екстериторіальності, існує необхідність підвищення рівня співпраці та узгодженості дій правоохоронних та контролюючих органів задля виявлення, запобігання та припинення кримінальних правопорушень вказаних категорій.
 
«Разом з тим, учасникам міжвідомчої робочої групи з моніторингу екологічної ситуації у Криму, яка була створена за ініціативи прокуратури автономії,  необхідно сфокусуватись на розробленні механізму моніторингу правопорушень у вказаній сфері, а також методик розрахунку розмірів відшкодування збитків, завданих навколишньому природному середовищу» -  наголосив Ігор Поночовний.
 
За результатами наради затверджено ряд практичних та організаційних заходів, спрямованих на протидію вказаним категоріям кримінальних правопорушень.

У заході взяли участь: перший заступник керівника прокуратури АР Крим та м. Севастополя – Віталій Секретар, Постійний Представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич, начальник ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі Віталій Стрижак, начальник відділу СУ ГУ СБУ в АР Крим Олексій Прокопенко, в.о. начальника Херсонського прикордонного загону Владислав Кобиляков, в.о. начальника Державної екологічної інспекції Південного округу Костянтин Сивак та представники Державного космічного агентства України.

 

кількість переглядів: 1910