Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
24.06.2021

Вербування українців для перевезення нелегальних мігрантів: судитимуть трьох учасників організованої злочинної групи

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої злочинної групи за фактом вербування громадян України (ч. 3 ст. 149 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.
 
 
Починаючи з 2011 року, учасники злочинної групи - троє мешканців Херсонської області підшукували українців, у тому числі, мешканців тимчасово окупованого півострова, які перебували у скрутному матеріальному становищі. Обіцяючи людям стабільний заробіток, обвинувачені вводили їх в оману, пропонуючи легальну роботу закордоном, яка пов’язана з переправлянням морським шляхом з України до Туреччини яхт, а також здійснення пасажирських перевезень туристів. Задля переправлення моряків до Туреччини,  учасники злочинної групи забезпечували їх відповідними плавзасобами та документами, які необхідні для проходження митного та паспортного контролю.
 
 
Надалі, обвинувачені, шляхом обману та погроз, експлуатували моряків для переправляння нелегальних мігрантів морським шляхом з Турецької Республіки до Італії. В результаті, ряд потерпілих від протиправних дій зловмисників були затримані правоохоронними органами країн ЄС, заарештовані та поміщенні до місць позбавлення волі на тривалі строки.
У ході досудового розслідування органами правопорядку автономії проведено масштабну роботу з викриття учасників організованої злочинної групи, які діяли 8 років.
Досудове розслідування здійснювалось слідчими ГУНП в АР Крим та м. Севастополя.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним


кількість переглядів: 2390