Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
05.07.2021

Незаконна депортація українців з тимчасово окупованого півострова: судді окупаційного суду повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та міста Севастополя повідомлено про підозру «голові Армянського міського суду Республіки Крим» за фактом порушення законів та звичаїв війни  (ч. 1 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
Слідством встановлено, що колишня суддя Армянського міського суду АР Крим після окупації півострова, зрадивши присязі судді, перейшла на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта, обійнявши керівну посаду «голови Армянського міського суду Республіки Крим». Своїми діями підозрювана сприяла становленню та зміцненню окупаційної влади Російської Федерації та приймала безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на витіснення незгодних з окупаційним  режимом громадян України та заміщення населення окупованого Криму громадянами РФ.
 
Відтак, розуміючи, що правосуддя на тимчасово окупованому півострові повинно здійснюватися відповідно до законодавства України, порушуючи положення IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, «суддя» незаконно притягувала до адміністративної відповідальності громадян України. Підставою слугувало нібито «порушення режиму перебування на території РФ у зв’язку з відсутністю документів, що дозволяють перебування в Криму». Однак, жодні додаткові дозволи для проживання на тимчасово окупованій території  АР Крим та м. Севастополя за національним законодавством України не передбачені. Своїми незаконними рішеннями підозрювана призначала покарання у вигляді штрафів та адміністративного «видворення за межі РФ», а фактично – з території півострова. Досудовим розслідуванням встановлено 10 незаконних рішень, винесених підозрюваною щодо депортації громадян України з території АР Крим.
 

Таким чином, підозрювана порушила закони та звичаї війни (ч.1 ст. 438 КК України), зокрема, норми міжнародного гуманітарного права, передбачені статтями 47, 49, 64, 67, 70 та 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та п. а ст. 4 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол I) від 8 червня 1977 року.
На даний час, підозрювану оголошено в розшук.

 
Разом з тим, наприкінці 2020 року прокуратурою автономії повідомлялось про підозри «заступнику голови суду»  та «судді» незаконно створеного «Євпаторійського міського суду Республіки Крим» за аналогічними фактами, тоді досудовим розслідуванням було встановлено більше 40 таких незаконних рішень підозрюваних.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 2975