Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
14.07.2021

«Комунікація з кримчанами та роз’яснення їм обов’язків держави - окупанта – один із важливих напрямків роботи прокуратури автономії» - Наріман Сулейманов

Сьогодні, 14 липня 2021 року, на КПВВ «Каланчак» Херсонської області відбувся брифінг представників прокуратури, державних органів та правозахисних організацій стосовно того, як кримчанам захистити свої права  від протиправних дій окупаційної влади. Актуальність даного заходу зумовлена тим, що велика кількість людей прямує в Крим або повертається на підконтрольну Україні територію, а отже вони мають бути обізнані щодо своїх прав та обов’язків Російської Федерації, як держави-окупанта.
 
 
Під час свого виступу заступник керівника прокуратури автономії Наріман Сулейманов зазначив: «Одним із пріоритетних напрямів нашої роботи є саме комунікація з кримчанами, що стали заручниками окупаційного режиму та внутрішньо переміщеними особами, які були змушені покинути територію півострова. Знову ж таки, зважаючи на російську пропаганду, ми систематично роз’яснюємо кримчанам обов’язки Російської Федерації як окупуючої держави відносно цивільного населення півострова. І саме з метою інформування мешканців півострова про порушення їхніх прав та можливі способи захисту ми спільно з Представництвом Президента в Автономній Республіці Крим та громадськими організаціями розміщуємо на КПВВ «Чонгар», «Каланчак» та «Чаплинка» інформаційні банери, у яких міститься інформація про контактні дані органів прокуратури та інших органів правопорядку автономії, а також правозахисних неурядових організацій, до яких можна звернутись у випадку необхідності».  
 
«Для того, щоб говорити про деокупацію та реінтеграцію тимчасово окупованої території півострова, необхідно належною мірою забезпечити захист прав громадян України, що проживають на тимчасово окупованій території півострова та внутрішньо переміщених осіб з Криму. З цією метою ми систематично проводимо інформаційну роботу, роз’яснюючи, що, наприклад, держава-окупант не має права примусово призивати цивільне населення на військову службу, і це є воєнним злочином з боку держави-окупанта. Ми просимо повідомляти про всі випадки порушень. І в подальшому,  в межах своїх повноважень, ми активно взаємодіємо з правоохоронними органами щодо документування і реагування на вчинення таких порушень» - повідомив Постійний Представник Президента в АР Крим Антон Кориневич.
 
 
Представник Уповноваженого ВРУ з дотримання прав людини в АР Крим та м. Севастополі Ірина Верігіна під час свого виступу наголосила на важливості та необхідності продовження політики інформування мешканців тимчасово окупованого півострова та внутрішньо переміщених осіб, оскільки вже восьмий рік поспіль на території півострова держава-окупант продовжує систематично переслідувати громадян України, вдаючись до необґрунтованих обшуків і арештів в рамках сфабрикованих кримінальних та адміністративних справ, продовжує переслідувати незалежні медіа та журналістів,  проводить насильницьку паспортизацію та депортацію.
 
 
Тільненко Олексій, координатор Південноукраїнського офісу ГО «КримСОС» відзначив: «Ми готові надати допомогу кожній особі, права якої порушує держава-окупант та її окупаційна адміністрація. До того ж, зі свого боку ми створюємо максимально безпечні умови звернення та захист персональних даних заявників. Це важливі інструменти, розроблені спільно громадянським суспільством та державою для спрощення доступу до державних послуг для кримчан».
 
 
«Дуже важливим в умовах окупації є взаємодія між громадським сектором та державними органами, лише поєднуючи наші зусилля, можливо  досягти найкращого результату Ми продовжуємо фіксувати як порушення, які не припиняються з 2014-2015 років, так і нові способи втручання в права наших громадян. Як, наприклад, нещодавня заборона на володіння земельними ділянками в Криму особами, які не мають російського громадянства. Зараз ми фіксуємо велику кількість звернень саме з питань захисту права власності, а також порушення права на свободу віросповідання, свободу пересування. Ми раді, що завдяки співпраці з державними органами громадяни нашої країни мають змогу ознайомитися з порядком захисту своїх прав та списком організацій, куди вони можуть звернутися по допомогу при проходженні КПВВ – місць, які пропускають найбільші потоки кримчан» - повідомила Анастасія Мартиновська, голова організації «Регіональний центр з прав людини».
 

кількість переглядів: 1945