Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
15.07.2021

Пропаганда служби в армії РФ серед кримчан: про підозру повідомлено «керівнику регіонального штабу Юнармії»

За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомлено про підозру «керівнику регіонального штабу «Юнармії» м. Севастополя» за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни).

 
Досудовим розслідуванням установлено, що підозрюваний після окупації півострова Російською Федерацією, у 2016 році «очолив» регіональний штаб «Юнармії» м. Севастополя з метою підготовки дітей з основ військової служби в освітніх установах і учбових закладах військово-патріотичного виховання для подальшої їх служби в Збройних силах РФ та інших силових відомствах.
Надалі, з метою створення позитивного образу ЗС РФ та безпосередньо військовослужбовців, неодноразово здійснював виступи в ЗМІ задля популяризації «руху» та пропаганди участі дітей в «Юнармії» (дитячо-юнацький військово-патріотичний рух під патронажем Міністерства оборони РФ).

 
 
Своїми діями «керівник штабу» порушив закони та звичаї війни, оскільки, пропаганда, спрямована на забезпечення добровільного вступу в армію цивільного населення, заборонена статтею 51(1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
На даний час особу оголошено в розшук та надано судом дозвіл на його затримання.
 
«Загалом, державна політика РФ стосовно мілітаризації  мешканців окупованого півострова носить систематичний і широкомасштабний характер та спрямована не тільки на юнаків, а й на дітей, починаючи від дошкільного віку. Наприклад, у кадетських училищах, військових  навчальних  закладах, в загальноосвітніх школах створюються воєнізовані класи, де відбувається навчання дітей тактиці, стратегії поводження з різними видами зброї. Таке навчання проводять, у тому числі, й кадрові офіцери Міноборони РФ» - підсумував керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний.
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

кількість переглядів: 2188