Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
16.07.2021

Ігор Поночовний: незаконне привласнення публічного та приватного майна в окупованому Криму: зафіксовані численні факти вчинення воєнних злочинів окупаційною владою

Сьогодні, 16 липня 2021 року, у інформаційному агентстві «Інтерфакс Україна» відбувся брифінг на тему "Оцінка економічних втрат України від тимчасової окупації Кримського півострова", за участі керівника прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ігоря Поночовного.
 
 
Під час заходу також було презентовано дослідження Центру економічної стратегії, здійснене за ініціативи Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, яке стосувалось  підрахунку економічних втрат від тимчасової окупації Російською Федерацією півострова Крим.
 
 
У ході виступу Ігор Поночовний, наголосив, що презентоване дослідження буде вкрай корисним для органів правопорядку автономії в рамках розслідування кейсу щодо привласнення публічного і приватного майна в Криму.
 
 
«Правоохоронними органами автономії зафіксовано численні факти захоплення, націоналізації, федералізації державного майна України на тимчасово окупованій території півострова. Оскільки, відповідно до IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року державі-окупанту забороняється привласнювати як публічну, так і приватну власність на окупованій території, ми кваліфікуємо такі дії як воєнний злочин за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни)» - зазначив керівник прокуратури автономії.
 
 
У рамках кримінальних проваджень вкрай важливо встановити точну суму економічних збитків в контексті захоплення майна і саме з цією метою триває проведення відповідної економічної експертизи. Однак, робота на цьому напрямі ускладняється відсутністю доступу до території та безпосередньо до майна. Незважаючи на це, наразі експерти вже розробили необхідну методику, за якою можна буде розрахувати точнішу вартість майна і збитки, заподіяні окупацією півострова.
 
 
«Разом з національним механізмами притягнення винних до відповідальності, ми також використовуємо міжнародні кримінально-правові механізми. Зокрема, прокуратурою автономії спільно з громадським організаціями до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду було направлено 2 інформаційні повідомлення, які стосувались саме широкомасштабного знищення і привласнення майна. У них міститься інформація щодо усіх зафіксованих фактів так званої «націоналізації» державного майна України окупаційною адміністрацією Російської Федерації в Криму» - вказав Ігор Поночовний.
 
 
Серед спікерів були також Перша заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Дар’я Свиридова; старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Горюнов та кандидат наук, СЕО/Cyber Unit Technologies Єгор Аушев.
 

кількість переглядів: 1715