Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
19.07.2021

Чи підвищила процедура заочного засудження ефективність правосуддя в «кримських справах»?

Нещодавно керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний долучився до експертного обговорення на тему «Правосуддя як складова розбудови миру: в пошуках ефективної моделі для України». Захід організований Українською правовою консультативною групою за підтримки програми МАТРА посольства Нідерландів спільно з Міжнародним фондом «Відродження».
 

До дискусії були також запрошені представники Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, Офісу Генерального прокурора, правоохоронних та судових органів, представники громадських організацій.
 
 
Під час зустрічі обговорювались питання щодо проблематики вже існуючих механізмів притягнення до відповідальності на національному та міжнародному рівнях. Не залишилось поза увагою і питання щодо правосуддя за найтяжчі злочини, як ефективного елементу врегулювання збройного конфлікту та досягнення миру.
 

Долучившись до дискусії, керівник прокуратури наголосив на необхідності посилення комунікації з суддями щодо важливості механізмів спеціального досудового розслідування та заочного засудження (in absentia) щодо злочинів, вчинених в у мовах збройного конфлікту на території півострова Крим.
 

«Вочевидь, процедура заочного засудження мала б підвищити ефективність правосуддя в «кримських справах», але, зважаючи на кількість заочних вироків, яких вкрай мало, ми впевнились щодо необхідності комунікації з суддями процесу in absentia. Звісно, категорії справ, якими ми займаємось, дуже складні. До прикладу, в прокуратурі автономії ми витратили багато зусиль та часу для того, щоб переформовувати свою роботу та, застосовуючи норми міжнародного гуманітарного права, правильно кваліфікувати та розслідувати злочини, вчинені державою-окупантом в Криму. І наразі існує запит щодо забезпечення принципу невідворотності покарання, особливо якщо причетні до вчинення цих злочинів переховуються від правосуддя на окупованих територіях або на території держави-окупанта. Тому,  судовим органам вкрай важливо почати активніше напрацьовувати судову практику в даній категорії справ» - наголосив під час свого виступу Ігор Поночовний.    
 

кількість переглядів: 1655