Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
24.07.2021

Партія героїну на понад 1 мільярд гривень: правоохоронці автономії блокували діяльність транснаціональної злочинної групи

На початку минулого року правоохоронці автономії отримали інформацію стосовно постачання особливо незапеченої речовини – героїну з Іранської Республіки до України, у тому числі, через тимчасово окупований півострів Крим.  У ході перевірки цієї інформації та за результатами тривалої міжнародної спецоперації правоохоронцям вдалось задокументувати протиправну діяльність транснаціонального організованого злочинного угруповання.
 
За процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя спільно зі співробітниками Департаменту боротьби з наркозлочинністю НП України та слідчими ГУ НП України в АР Крим та м. Севастополі викрито діяльність двох громадян Туреччини, які організували масштабну схему перевезення героїну у особливо великих розмірах з Ісламської Республіки Іран, через територію Вірменії та Грузії до нашої держави для подальшого збуту на території держави та контрабанди до Європейського Союзу.
 
Для викриття та документування протиправної діяльності учасників вказаної групи було прийнято рішення щодо проведення контролю за вчиненням злочину у формі контрольованої поставки. Відтак, правоохоронцями здійснювався контроль переміщення вантажного автомобіля з Ісламської Республіки Іран до України. У автомобілі нібито перевозили будівельні матеріали, але насправді в спеціально обладнаних муляжах цегли знаходився героїн.  
 
У результаті спланованої міжнародної спецоперації затримано двох громадян Турецької Республіки, один з них – організатор схеми, який через свої зв’язки займався придбанням героїну в Ірані та відправленням його до України. Організатор постійно змінював схеми перевезення, методи приховування героїну та призначені для цього транспортні засоби. Ретельно підшукувались і суб’єкти господарської діяльності, що здійснювали переправлення товарів, за допомогою яких приховувались наркотичні засоби. Крім того, першочергово організатор схеми здійснював «перевірочні» рейси без наркотичних засобів, щоб пізніше цим же шляхом спрямувати вже героїн.  
 
Другий фігурант займався збутом героїну на території України, а також дрібними партіями планувалась контрабандна героїну до країн Європейського Союзу.
Загальна вага вилученого особливо небезпечного наркотичного засобу -  героїну становить понад 368 кілограм, що за цінами чорного ринку коштує 1 млрд. гривень.
 
 
Організаторів каналу контрабанди затримано у місті Києві, наразі, їм повідомлено про підозри за фактами контрабанди наркотичних засобів (ст. 305 КК України) та незаконного придбання, зберігання, перевезення, пересилання та збуту наркотичних засобів (ст. 307 КК України).
Вирішується питання щодо обрання затриманим запобіжних заходів.

 

Спецоперація із викриття протиправної діяльності проводилась сприяння Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва НП України, спільно з Митною службою України, Державною прикордонною службою України, компетентними органами Вірменії, Грузії та США.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

кількість переглядів: 3575