Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
29.07.2021

Віталій Секретар: «Незважаючи на те, що прокуратура автономії працює в умовах екстериторіальності, ми маємо забезпечувати належне розслідування воєнних злочинів»

Сьогодні, 28 липня 2021 року, перший заступник керівника прокуратури автономії Віталій Секретар взяв участь у засіданні експертної ради Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Під час заходу обговорювались напрацювання пропозицій щодо створення державної системи моніторингу і документування порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та інших порушень, вчинених в ході збройної агресії РФ.
 

Під час свого виступу Віталій Секретар поділився досвідом та напрацюваннями прокуратури автономії щодо документування вказаних правопорушень: «Незважаючи на те, що прокуратура автономії з 2014 року працює в умовах екстериторіальності, ми маємо забезпечувати належне розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які держава-окупант та її окупаційна влада вчиняє в Криму. Саме з цією метою ми здійснюємо документування порушень міжнародного гуманітарного права, що в подальшому є запорукою відновлення справедливості та притягнення до відповідальності винних осіб.
 

Усі злочини, скоєні на території тимчасово окупованого півострова, ми згрупували за відповідними кейсами, наприклад, умисні вбивства, тортури, нелюдське поводження, порушення прав та свобод, тривалі незаконні затримання, позбавлення права на справедливий суд, незаконна депортація та колонізація, незаконний призов до лав ЗС РФ та привласнення публічної і приватної власності, культурних цінностей, сюди ж належить і кейс з екології. У кожному кейсі систематизовано кримінальні провадження, які правоохоронці розслідують відповідно до норм КПК, але з урахуванням міжнародного гуманітарного права. Докази, які отримуємо під час розслідування кримінальних проваджень, лягають в основу повідомлень до Офісу прокурора МКС, використовуються Міністерством юстиції України у поданні міждержавних позовів проти РФ, також  скеровуємо обвинувальні акти до національних судів.
 

Повністю налагоджено роботу з громадськими та неурядовими організаціями, які також надають експертну підтримку у документуванні та розслідуванні воєнних злочинів.  
Нам вдалося переформатовати свою роботу та навчитися ефективно використовувати різні механізми для встановлення обставин скоєння злочинів та причетних осіб
».
   

кількість переглядів: 1472