Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
18.08.2021

Незаконне переміщення кримських в’язнів: чергові докази вчинення воєнного злочину направлено до Міжнародного кримінального суду

Сьогодні, 18 серпня 2021 року, відбувся брифінг представників прокуратури та правозахисних організацій щодо інформування Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) про факти вчинення воєнного злочину державою-окупантом та окупаційною адміністрацією, відносно кримських в’язнів, яких незаконно переміщують з півострова до на територію РФ. Чергове, 11 інформаційне повідомлення до МКС направлено прокуратурою АР Крим та м. Севастополя спільно з Офісом Генерального прокурора та правозахисними організаціями – Регіональним центром прав людини та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.
 
У ході брифінгу керівник прокуратури автономії Ігор Поночовний зазначив: «У направленій інформації містяться відомості щодо вчинення посадовими особами держави- окупанта воєнного злочину відносно 275ув’язнених, які, власне, стали жертвами незаконного переміщення з тимчасово окупованої території півострова на територію Російської Федерації. Повідомлення являє собою результат систематичного моніторингу ситуації з переміщення, який проводився нами з грудня 2017 року по березень 2021 року. В результаті чого, задокументовані факти таких переміщень та встановлено 275 нових жертв воєнного злочину. Загалом встановлено 464 громадяни України, які були незаконно переміщені для відбування покарання до РФ, відносно 189 осіб інформаційні повідомлення скеровувалися у 2016, 2017 роках».
 
Кримські в’язні – це одна з незахищених верств населення півострова, які перебувають під контролем держави-окупанта та відносно яких зафіксовано численні порушення прав з боку представників держави-окупанта. Серед них, окрім зазначеного: нав’язування громадянства РФ та неналежне надання медичної допомоги.
 
«Якщо говорити про розслідування на національному рівні, то прокуратура автономії кваліфікує такі дії окупаційної влади як воєнний злочин, за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), оскільки вони є серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року. У повідомленні до МКС також вказується про можливість розгляду депортації і насильницького переміщення ув'язнених, як злочину проти людяності за змістом статті 7 Римського статуту» - додав Ігор Поночовний.
 
«Серйозність цього злочину також обумовлюється тим, що пенітенціарні установи, куди переміщують ув’язнених з окупованого півострова, переважно розташовані на території Краснодарського краю, Ростовської області, Волгоградської області, Республіки Адигея, Республіки Мордовія РФ, які є територіально віддаленими від півострова. Це призводить до ряду негативних наслідків: розірвання зав’язків ув’язнених зі своїми сім’ями, загрози їх перебування в неналежних умовах, неможливості своєчасного  отримання медичної допомоги, відсутності доступу до ефективних механізмів захисту їх прав. В комплексі, усі ці дії держави-окупанта та її окупаційної адміністрації призводять до зміни демографічної ситуації на півострові. Оскільки, після відбуття покарання в РФ, наших громадян депортують на материкову частину України із забороною в'їзду на територію Росії та на тимчасово окуповану територію АР Криму. Це призводить до зміни складу населення півострова на користь громадян Російської Федерації і витіснення українського населення, а також загалом усього українського, що перебуває на півострові» - повідомив виконавчий директор Громадської спілки «Українська Гельсінська спілка з прав людини» Олександр Павліченко.
 
«Це третє спільне подання щодо незаконного переміщення ув’язнених, і що нас вражає в цій ситуації, так це активність самих в'язнів - громадян України, які ризикуючи всім, іноді навіть життям, ідуть на співпрацю із громадський організаціями та прокуратурою автономії. Навіть попри байдужість держави до їх долі, яку вона демонструє вже восьмий рік поспіль. Хочу нагадати, що саме переміщення в'язнів з території Криму на територію РФ вперше було згадане в звіті Офісі Прокурора МКС у 2016 році як таке, що містить ознаки воєнного злочину та злочину проти людяності. З того часу, в усіх подальших щорічних звітах саме ситуація із переміщенням в'язнів постійно згадується як така, що підпадає під юрисдикцію МКС та вимагає проведення повноцінного розслідування» - підсумував Роман Мартиновський, провідний експерт ГО «Регіональний центр прав людини».
 
У ході брифінгу, Юлія Щербак, прокурор відділу Офісу Генерального прокурора, зазначила: «Важливим напрямом роботи Департаменту збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора є забезпечення збору, аналізу та систематизації даних для підготовки повідомлень до Офісу прокурора МКС. Всього за сприяння Департаменту, до МКС скеровано 21 інформаційне повідомлення щодо порушення норм міжнародного права на окупованих територіях України, у тому числі, 9 щодо Донбасу. Робота на цьому напрямі триває. Систематично до МКС також направляється оновлена інформація стосовно матеріалів, які вже перебувають на розгляді».  
 

кількість переглядів: 3322