Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
18.08.2021

За процесуального керівництва прокуратури автономії викрито міжнародний канал постачання та збуту підроблених доларів США

За процесуального керівництва прокуратури автономії викрито діяльність групи іноземців, які налагодили міжнародний канал постачання в Україну та збуту великих сум підроблених доларів США. Загалом, зловмисники планували доставити та реалізувати в Україні близько 1 мільйона підроблених доларів США.
 
 
У ході досудового розслідування встановлено, що на території України діє група осіб, до складу якої входили вихідці з Азербайджану, Узбекистану, Туреччини та Грузії, які організували схему ввезення «коштів» до України поза митним контролемчерез окуповану територію АР Крим із Туреччини. Для збуту фальшивих купюр підозрювані створили телеграм-канал, де приймали замовлення та листувалися з «покупцями». Підроблені долари США доставляли через поштові відділення та передавали під час особистих зустрічей. Гроші від покупців отримували на гаманці електронної платіжної системи. Вартість фальшивих купюр складала від 50 до 60 відсотків номінальної вартості доларів США. Тобто за фальшиві 100 доларів США учасники групи отримували 50-60 справжніх.
 
 
Під час документування злочинної діяльності проведено декілька оперативних закупок, у ході яких придбано 20,5 тис підроблених доларів США.
Надалі, в ході спецоперації, 18 серпня, під час чергового збуту 10 тис підроблених доларів США, 7 учасників вказаної злочинної групи затримано.
Також, проведено 14 санкціонованих обшуків в Києві, Харкові, Кривому Розі та на території Донецької області, в результаті яких вилучено кошти, засоби технічного зв’язку, автотранспорт та вогнепальну зброю.
 
 
Фігурантів затримано в порядку ст. 208 КПК України та повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 199 КК України (виготовлення, зберігання, придбання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей). Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
На даний час готуються клопотання до суду про застосування до підозрюваних запобіжних заходів.
 
Заходи із викриття протиправної діяльності проводилось оперативниками Департаменту карного розшуку Національної поліції України спільно з поліцейськими АР Криму та м. Севастополя.
 
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним.

 

кількість переглядів: 3006