Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
31.08.2021

Вербування моряків для перевезення нелегальних мігрантів – перед судом постануть учасники злочинної організації

Прокуратурою автономії скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні, досудове розслідування у якому здійснювалось слідчими СУ ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі щодо учасника злочинної організації, яка займалася вербуванням українських моряків для перевезення нелегальних мігрантів із країн Південно-Західної Азії до Європи.
 

Дії останнього кваліфіковано за ч. 1 ст. 255 (участь у злочинній організації) та ч. 3 ст. 149 КК України (торгівля людьми), за що передбачена кримінальна відповідальність до 15 років позбавлення волі.
 

Як встановлено в ході розслідування, до злочинної організації входило 6 громадян України, які діяли спільно з іншими співучасниками, що знаходились на території Турецької Республіки.
Учасники злочинної організації, починаючи із 2018 року підшукували та вербували моряків, які опинились у скрутному матеріальному становищі, з метою їх експлуатації шляхом втягнення у злочинну діяльність. Для цього у всесвітній мережі Інтернет, учасники злочинної організації розміщували  оголошення щодо найму моряків нібито для перевезення туристів по Середземному морю. Морякам допомагали виготовити документи, які надавали право здійснювати управління морськими суднами, а також давали право для виїзду за кордон. Із ними проводили навчання, після чого направляли до Турецької Республіки, у тому числі через тимчасово окуповану територію АР Крим. У подальшому після прибуття моряків до Турецької Республіки їх примушували здійснювати перевезення нелегальних мігрантів морським шляхом, з країн Близького Сходу до країн ЄС, користуючись їх уразливим станом та погрожуючи позбавленням можливості повернутись до України.
 


Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).

 

кількість переглядів: 1171