Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
02.09.2021

Незаконний призов до служби в армії РФ: ще одному військовому комісару окупованого півострова повідомлено про підозру

За процесуального керівництва прокуратури АР Крим та м. Севастополя повідомлено про підозру окупаційному «військовому комісару міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим» за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.
 
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що підозрюваний, громадянин України, до окупації півострова обіймав посаду військового комісару Красноперекопського об'єднаного міського військового комісаріату, а у 2014 році зрадив присязі на вірність народу України, перейшов на службу до армії держави-окупанта та був призначений на посаду «військового комісара міста Красноперекопськ та Красноперекопського району Республіки Крим».
 
 
Перебуваючи на вказаній посаді, підозрюваний, на час проведення призовних кампаній, керуючись законодавством держави-окупанта, виконував «укази» вищого керівництва РФ та сприяв проведенню незаконних призовних кампаній кримчан у відповідних районах, тим самим реалізуючи політику держави-окупанта, спрямованої на проведення незаконних примусових призовних кампаній цивільного населення півострову до Збройних сил РФ.
 
 
Вказані дії є порушенням заборони державі-окупанту примушувати цивільне населення служити в її збройних силах, передбаченої ст. 51 IV Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
 
 
Починаючи з 2015 року держава-окупант провела в Криму 13 призовних кампаній до Збройних сил РФ. За цей період на військову службу призвано близько 34 тисяч кримчан. Тож, триває реалізація політики РФ, спрямованої на зміну демографічного складу населення півострова, оскільки кримчан фактично змушують покидати територію тимчасово окупованого Криму, щоб уникнути незаконного призову на службу до армії держави-окупанта або притягнення до кримінальної відповідальності за «ухилення» від такої служби. До прикладу, окупаційними «правоохоронцями» відкрито понад 200 кримінальних справ за так зване «ухилення від служби» в ЗС РФ. Однак кримчани, які проходили так звану «службу» в Збройних силах РФ, не можуть піддаватись кримінальному переслідуванню на материковій частині України і навпаки, є жертвами незаконних дій посадових осіб держави-окупанта.
 
 
Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в АР Крим.
 
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


кількість переглядів: 1643