Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
07.09.2021

Двоє колишніх суддів АР Крим постануть перед судом за обвинуваченням у державній зраді

Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальні акти стосовно колишніх суддів, які працювали в судах АР Крим, за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років.
 

Слідством встановлено, що після окупації півострова у 2014 році, обвинувачені, зрадивши присязі на вірність народу України, обійняли посади у незаконно створених судових органах Російської Федерації, а саме у «Совєтському районному суді Республіки Крим» та «Білогірському районному суді Республіки Крим». У подальшому, сприяли становленню та зміцненню окупаційної влади РФ та приймали безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта.
 

Перебуваючи на вказаних посадах, обвинувачені, діючи в інтересах держави-окупанта, винесли постанови про визнання трьох активістів кримськотатарського національного руху винними у вчиненні адміністративного правопорушення, за нібито організацію масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ) та призначили покарання у вигляді стягнення штрафу від 10 до 40 тисяч рублів кожному.
 

Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли  кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін., виступаючи проти окупації Криму та заборони в’їзду до нього Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.
 

Вищезазначеними діями та рішеннями обвинувачені сприяли становленню на півострові окупаційної влади РФ та її судових органів, а також надавали допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України.
 

Досудове розслідування здійснювалось слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі.
 

Нагадаємо, що наразі до суду скеровано 28 обвинувальних актів щодо колишніх суддів АР Крим, 27 з яких – за результатами здійснення спеціального досудового розслідування.
 


Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).

 

кількість переглядів: 2245