Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
13.09.2021

Притягнення кримчан до адміністративної відповідальності за спротив окупації: до суду скеровано обвинувальні акти стосовно колишніх суддів АР Крим

Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальні акти стосовно ще двох колишніх суддів АР Крим, за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада). Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від дванадцяти до п'ятнадцяти років.
 
Досудовим розслідуванням встановлено, що після окупації півострова, у 2014 році обвинувачені зрадили присязі на вірність народу України, обійнявши посади у незаконно створених Бахчисарайському районному суді Республіки Крим та Совєтському районному суді Республіки Крим.
Керуючись законодавством Російської Федерації, однак, не маючи на те законних підстав, обвинувачені винесли постанови про визнання чотирьох кримських татар винними у вчиненні адміністративного правопорушення, а саме організації масового одночасного перебування громадян, що порушує громадський порядок (ч. 1 ст. 20.2.2 КпАП РФ) та призначили покарання у вигляді стягнення штрафу від 10 до 40 тисяч рублів кожному.
Йдеться про події 3 травня 2014 року, коли Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву окупаційна адміністрація РФ заборонила в’їзд до Криму. Тоді, на знак протесту, виступаючи проти окупації, кримчани перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та ін.
 
Таким чином, своїми діями та рішеннями обвинувачені сприяли у переході судової системи України, яка діяла в АР Крим, на відправлення правосуддя відповідно до законодавства держави-окупанта, а також надавали допомогу у придушенні спротиву окупації півострова.
Досудове розслідування здійснювалось слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Мелітополі.
 

Зазначимо, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду (ст. 62 Конституції України).


кількість переглядів: 1984