Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування

 
20.09.2021

Надання допомоги військовим РФ під час окупації Криму: повідомлено про підозру колишньому українському військовослужбовцю

У п’ятницю, 17 вересня 2021 року, на Херсонщині виявлено колишнього військовослужбовця Збройних Сил України, який, будучи учасником незаконного збройного формування «Самооборона Криму», надавав допомогу військовослужбовцям РФ у здійсненні окупації півострова Крим.  
 
 За процесуального керівництва прокуратури  автономії вказаному громадянину повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 2 ст. 260 КК України (участь у непередбачених законом збройних формуваннях). За вчинення вказаних кримінальних правопорушень передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’ятнадцяти років.
Встановлено, що підозрюваний наприкінці лютого 2014 року добровільно вступив до незаконного збройного формування «Самооборона Криму». У подальшому, протягом лютого-березня 2014 року, спільно з іншими «самооборонівцями», надавав допомогу Збройним силам Російської Федерації під час захоплення стратегічних об’єктів міжнародного аеропорту «Сімферополь» та регіонального структурного підрозділу «Кримаерорух». Зокрема, безпосередньо брав участь у блокуванні території та злітно-посадкової смуги аеропорту, задля недопущення приземлення літаків, які рухались до Криму з материкової частини України.

 
 
Також, володіючи відповідними знаннями з управління авіаційними польотами, підозрюваний надавав військовослужбовцям держави-окупанта інформацію щодо управління системою навігації з переміщення повітряних суден над територією півострова, у тому числі, допомагав приймати та відправляти російські військові літаки, якими переправлялися військовослужбовці РФ до півострова.
Таким чином, підозрюваний, перейшовши на бік ворога, надав державі-окупанту та її представникам допомогу у проведенні підривної діяльності проти України, а також брав участь у діяльності незаконних збройних формуваннях.

 
 
Наразі, Херсонським міським судом Херсонської області задоволено клопотання прокуратури автономії та обрано підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 594 750 грн.    
 
Досудове розслідування здійснюється ГУНП в АР Крим та м. Севастополя. Оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснюється Департаментом контррозвідки СБ України.
 
 

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

кількість переглядів: 4106